Mobilnost mladih / Prostovoljstvo

Življenje z vrvohodske perspektive

22. 2. 2023 avtor: Center interesnih dejavnosti Ptuj

Potopisno predavanje Nastje Fekonja o ESE izkušnji s cirkuškim pridihom na Irskem

V CID-u Ptuj so v začetku februarja potovali na Irsko. Njihova vodička je bila Nastja Fekonja, prleška navdušenka nad cirkuško pedagogiko, ki se je k njim pripeljala čez griče in ravnice. Nastja namreč živi v okolici Radencev. V prostorih njihovega mladinskega centra so se prepustili njenemu glasu in pripravljenim fotografskim in video vtisom njenega skoraj enoletnega bivanja na Irskem. Nastja se je namreč v okviru programa Evropske solidarnostne enote (ESE) izobraževala iz cirkuške pedagogike pri Galway Community Circus, eni od znanih in priznanih cirkuških »družin« v evropskem prostoru mladinskega in socialnega cirkusa, katere začetki segajo v leto 2002, ko so se umetniki in učitelji odločili povezati moči in predati »kreativno, atletsko in ne tekmovalno umetnost cirkusa mladim v Galwayu«. Izmed 104 kandidatk in kandidatov je bila Nastja ena izmed štirih izbrank za ESE prostovoljke pri Galwayskem cirkusu. Njena pošiljajoča organizacija je bil Cirkus Fuskabo/Zavod Salesianum iz Ljubljane, na Irskem pa je kot prostovoljka delala in bivala v obdobju od avgusta 2021 do julija 2022.

Nastja Fekonja
Nastja Fekonja: Žongliranje. Foto: Barbara Both

Nastjino potopisno predavanje je bilo daleč od klasičnega potopisnega predavanja, zato bi znalo biti kakšno pričakovanje neizpolnjeno. Dejansko je bilo bolj v stilu biografske pripovedi o prostovoljski izkušnji v tujini v okviru programov ESE. Tako so udeleženci zvedeli nekaj o evropski solidarnostni enoti, načinu prijave in izbirnem postopku, o vlogi gostujoče organizacije, o medkulturni izkušnji štirih deklet, ki jih je že pred srečanjem povezala podobna želja po pridobivanju novih znanj in veščin ter so se znašle v eni hiši sredi nove geografske pokrajine s specifičnimi vremenskimi značilnostmi. Hiša je imela zelo neenakomerno velike prostore za nove stanovalke: od prostorne sobe z lastno kopalnico do sobice, v katero so komaj šle postelja, manjša omara za najnujnejše in mizica. Zato so se dekleta že na začetku odločila, da se bodo v sobah izmenjevala.

Za vsakodnevni prihod na delo in domov so uporabljala kolesa – Nastja je morala hitro ugotoviti, da kolo pač ni enako kolesu in da lahko vremenske razmere znatno vplivajo na njihovo voznost. Dežnik se je kmalu izkazal za neuporabnega, saj pogost dež, ki pride kot strela z jasnega, spremlja tudi veter, zato te pred premočenostjo obvaruje zgolj kakšno vodo odbojno oblačilo; lahko pa se odločiš tudi za vožnjo domov v dežju brez zaščitnih sredstev – v vseh primerih je učinek dokaj podoben in doma se je potrebno posušiti in preobleči.

Obveznosti prostovoljcev so bile razporejene na štiri dni v tednu, načeloma po osem ur. Seveda pa je to odvisno od narave dela, ki ga določiš z glavnim pedagogom: Nastja je z drugimi pedagogi poučevala cirkuške veščine otroke v starosti od 5 do 7 let ter 8 do 11 let, vključena pa je bila tudi v malčkov cirkus ter družinski cirkus, ki ji je zasedal sobote. Za celoten kolektiv gostujoče organizacije je mesečno izdajala interno glasilo, ki je pomagalo, da so vsi bili na tekočem s preteklimi in prihajajočimi dogodki, hkrati je pomagala še z vsebinami za družbena omrežja in za spletno stran organizacije. Nastja je obenem svojo izkušnjo delila preko družbenih omrežij, s čimer je ohranjala ne le stik z domačimi, pač pa tudi s prijatelji in neposredno poročala o izkušnji prostovoljke v ESE programu.

Tako so Irsko spoznali tudi kot deželo cirkuških festivalov (National Circus Festival of Ireland v Traleeju, Dublin Circus Festival, Festival of Fools v Belfastu in še mnogi drugi).

Vaja funambulizma
Vaja funambulizma na 5. m višine. Foto: Laura Marco

Nastja je bila del ekipe, ki je v sklopu festivala Galway International Arts Festival organizirala dogodek LifeLine, s katerim so želeli prikazati transformativno moč, ki jo za področje kvalitete življenja in duševnega zdravja nudijo cirkuške veščine. Na določenih mestih ob reki Corrib so bili kraji zaznamovani s pogostejšimi samomori.

Da bi opozorili na težavo in ponudili pomoč na področju duševnega zdravja, so sodelavci cirkusa pripravili dogodek, katerega glavna atrakcija so bile vrvohodske spretnosti oz. z drugo besedo funambulizem. Čez reko so napeli žice, udeleženci, ki so se predtem vadili v hoji po vrvi, pa so, opremljeni z dolgo palico, s katero so pomagali vzdrževati ravnotežje, izvedli sprehod čez reko. V dogodek je bilo vključenih 150 udeležencev iz različnih evropskih cirkuških organizacij in irskih cirkuških šol, najstarejši je imel 66 let, najmlajši pa 10 let. Nastja je dosegla zastavljen cilj, da je sama premagala celotno razdaljo. Možno je namreč bilo prehoditi vrv tudi ob pomoči izkušenejšega cirkuškega kolega. Video, ki smo si ga ogledali, in je predstavljal utrinke z dogodka, je poudaril predvsem gracioznost in lahkotnost izvajalcev, kar priča o njihovi izkušenosti.

Še en dogodek, ki so ga v cirkusu komaj čakali, je bil nastop na paradi ob prazniku sv. Patrika. Irski nacionalni praznik je znan po svojih paradah in veselem praznovanju na ulicah. Del dogajanja, ki se ga je Nastja tokrat udeležila »zgolj« kot fotografinja, pa je bil tudi sodelovanje cirkuške skupine s svojimi akrobacijami. Čeprav je morda sprva želela biti del nastopajočih, je bila na koncu vesela tudi svoje zadolžitve, saj je potrebno v okviru parade svoje spretnosti velikokrat ponoviti, kar zahteva veliko vztrajnosti in fizične vzdržljivosti.

Seveda pa so dekleta lahko v svojem prostem času tudi raziskovala lepote svoje gostujoče države. Ni bilo potrebno daleč, da bi obiskale pube, kjer se odvijajo festivali različnih žanrov: od glasbenih nastopov do recitalov in poezije. Tudi adrenalinski park Wildlands Galway ni daleč, za tiste, ki si želijo še več višine. Seveda se zdi plavanje v morju ob polni luni zelo romantično, a če je morje precej mrzlo, je potrebno vsaj prvič premagati nekaj upora, ki se dogaja v telesu. Ljubitelji Gospodarja prstanov zagotovo ne bi mogli mimo obiska »pravljičnega« gozda Barna woods. Razgledi na obali Connemara so osupljivi, pa naj jih obiščete v sončnem ali pa oblačnem vremenu. Južno od Galwaya, v okrožju (grofiji) Clare, se nahaja kraška jama Doolin, malo naprej pa Poulnabrone Dolmen, eden izmed mnogih dolmenov – portalnih grobnic na Irskem, pa tudi izjemna razgledna točka na klife Moherja in Aransko otočje.

Cliffs of Moher
Cliffs of Moher. Foto: Nastja Fekonja

Svojski čar imajo seveda mesta. Na skrajnem vzhodu otoka je glavno mesto Dublin, kjer ne smete izpustiti dveh lokacij: EPIC Irish Emigration Museum in Trinity College. Če se od tu odpravite proti severu, pa lahko v Belfastu obiščete Titanikov muzej (tu so namreč ladjo izdelali), na skrajnem severu otoka pa se sprehodite po Giant’s Causeway, poti, uvrščeni na Unescov seznam naravne dediščine – gre za medsebojno povezane bazaltne stebričke, ki so posledica izbruha ob vulkanski razpoki.

Nastja vsekakor priporoča obisk razgibane Irske.

Sicer pa je Nastja pravi naslov tudi za pogovor o drugih izkušnjah s področja priložnosti za mlade, ki jih ponuja Evropska unija. Med drugim o Erasmus+ treningih ter mladinskih izmenjavah, skupno se jih je udeležila kar 7 na različnih koncih Evrope. Preko študijske izmenjave Erasmus+ se je izobraževala na Universitat Rovira i Virgili v Tarragoni v Španiji, v okviru regionalnega programa CEEPUS za srednjo in vzhodno Evropo pa na Jagielonski univerzi v Krakovu, najstarejši univerzi na Poljskem.

Nastja je tudi aktivna prostovoljka. Od leta 2014 je skavtska voditeljica ter zadnja leta tudi vodja skavtske enote v Gornji Radgoni, prav tako se prostovoljno udejstvuje tudi v okviru Caravan Youth and Social Circus Network. Za njeno prostovoljno delo ji je leta 2019 Univerza v Mariboru podelila naziv naj prostovoljke študentke. V letu 2016 se je v okviru skavtske organizacije udeležila izobraževanja o cirkuški pedagogiki za mladinske delavce; izkušnja jo je tako navdušila in prevzela, da se je sklenila tudi sama posvetiti ravno temu pristopu dela z otroki, mladimi pa tudi odraslimi, saj so različni aspekti tega pristopa primerni tudi za odrasle.

Mlada, vesela in odprta za ideje, po izobrazbi geografinja in pedagoginja, s svojim entuziazmom zagotovo prepriča in prinaša svežino v pedagoško-andragoško delo severovzhoda naše domovine.

Ignac Navernik

Lektorirala: Mateja Lapuh