Mladinsko delo / Mobilnost mladih

Zvezda Evrope si lahko tudi ti!

1. 12. 2022 avtor: Društvo Center za pomoč mladim

Si že kdaj slišal/a za Metsäkartano? To je mladinski center, ki se nahaja v središču neokrnjene Finske narave. Iz Slovenije so trije udeleženci dobili priložnost, da se udeležijo usposabljanja za mladinske delavce –»Star of Europe Finland« (Zvezda Evrope Finska).

Imeli so priložnost, da podrobneje spoznajo korake kako pripraviti in kako vstopiti v proces prijave mladinske izmenjave.  Usposabljanje je potekalo od 14. do 18. novembra 2022 v bližini naselja Rautavaara.

Kaj pravzaprav je mladinska izmenjava?

Mladinske izmenjave so namenjene mladim v starostni kategoriji od 13 do 30 let, predstavljajo učinkovito orodje neformalnega in priložnostnega učenja v mladinskem delu. Skupinam mladih iz najmanj dveh različnih držav omogočajo, da skupaj preživijo od 5 do 21 dni in raziskujejo teme, ki jih družijo. To lahko storijo tako v Sloveniji kot tudi drugod po Evropi.

Slovenski udeleženci so se na usposabljanje prijavili predvsem zaradi tega, da bi podkrepili svoje znanje kako učinkovito vključevati mlade v vse procese mladinske izmenjave. Na usposabljanju so velik poudarek dali temu, da mladi sami oblikujejo idejo, proces in aktivnosti mladinske izmenjave. Pri tem pa jih mladinski delavci podpirajo, usmerjajo in jim pomagajo pri izpolnjevanju prijavnega obrazca.

V primeru, da te zanima več lahko obiščeš naslednjo povezavo in narediš prvi korak h kreiranju ideje o tvoji mladinski izmenjavi.

Usposabljanja so se udeležili Kristina Stražišar iz Društva Center za pomoč mladih, Marko Lenarčič iz Mladinskega centra RISKO in Društva kreativne mladine in Filip Bergelj iz Kluba študentov Kranj.