Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 31 Mar. 2021

Mladi za mesto proti podnebnim spremembam

V Pekarni Magdalenske mreže od 1999 vklučujejo mlade preko programa organiziranega prostovoljskega dela »Mladih za mlade«. V letošnjem šolskem letu se je na pobudo mladih oblikovala skupina, ki se ukvarja z vzroki, posledicami in načini blaženja okoljske krize.

Rok in Mojca sta pripravila spodnji zapis:

»Prostovoljskemu delu sva se pridružila oktobra 2020, saj sva oba zelo zaskrbljena nad problematiko podnebnih sprememb. Pri najinem prostovoljskem delu sodelujeva pri skupini za monitoring na novo zasajenega gozdička v Mariboru ter mapiranju potencialnih lokacij, na katerih bi lahko pripomogli k omilitvi vpliva podnebnih sprememb. Novembra 2020 smo se pridružili akciji Organizacije za participatorno družbo in Iniciative mestni zbor, kjer smo na Ljubljanski ulici zasadili manjši gozdiček z uporabo metode Miyawaki. To pomeni, da so bile rastline zasajene zelo na gosto, saj smo na območju manjšega teniškega igrišča zasadili več kot 800 rastlin. To bo omogočilo, da bodo te zaradi tekmovanja za svetlobo rasle zelo hitro. Namen je, da bi gozdiček pripomogel k ohlajanju toplotnega otoka v tem delu Maribora. V prihodnjih mesecih bomo na tem območju izvajali tudi monitoring žuželk, ptic in rastlin in na tak način spremljali učinkovitost ukrepa. Ker se nas večina na tako delo ne spozna najbolj, so nam pomoč ponudili tudi člani Društva študentov naravoslovja. Pri mapiranju smo se razdelili na manjše skupine, v okviru katerih razmišljamo, kako bi izboljšali posamezne aspekte mesta kot npr. javni promet, ozelenitev fasad, streh in zidov. Skupaj bomo izdelali načrt, ki ga bomo posredovali Mestni občini Maribor, pri čemer bomo sodelovali tudi z Inštitutom za politike prostora. Z našim delom tako stremimo k temu, da bi bilo mesto Maribor bolj zeleno, kar bi delovalo v dobrobit okolja ter prebivalcev mesta.«

Vir: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

76470

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino