Organizacije za mlade

Pestra jesen v Pekarni Magdalenske mreže Maribor

16. 11. 2020 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Začetek letošnje jeseni je bil v Pekarni Magdalenske mreže Maribor v obziru omejitev za zajezitev virusa COVID-19 še nekoliko milejši in so lahko upoštevajoč vse preventivne ukrepe, aktivnosti še, večinoma izvajale/i na prostem.

Vsako jesen pričnejo s prostovoljskim delom mladih za mlade. Po mestu izobesijo informativne plakate, na šolah in fakultetah predstavijo programe, temu pa sledi uvodno srečanje in več-dnevno usposabljanje za prostovoljke/ce. Prostovoljke/ci so že aktivne/i v 3 programih – nudenje brezplačne učne pomoči, Pekarna dobiš-daš aktivno preživljanje prostega časa z otroki in mladostnicami/ki v Mladinskem domu Maribor in v skupini, ki deluje na področju podnebnih sprememb in podnebne krize.

Usposabljanja, ki sicer še potekajo, so bile/i primorane/i premestiti na splet in glede na odzive ter sodelovanje mladih menijo, da je tudi letošnje usposabljanje, ki je sicer popolnoma drugačno od vseh preteklih prav tako za mlade zelo koristno in zanimivo. Zoom srečanja ne morejo nadomestiti, niti poustvariti dogajanja in vzdušja usposabljanj v živo, a trenutno se prilagajajo in skušajo v danih okoliščinah zadeve izpeljati na najboljše možne načine.

Prva polovica jeseni pa je bila še v znamenju priprav na enega večjih dogodkov, ki ga pripravljajo že 10. leto zapored – Mednarodni filmski festival StopTrik. Festival stop animacije, ki je največji tovrstni festival v Evropi in slovi po svojih s skupnostjo povezanih vsebinah, ki predstavljajo kakovostne animacije in spodbujajo kritično razmišljanje o umetnosti in družbi. Vsako leto ga obišče mnogo tujih gostji/ov, letošnja edicija pa je bila bolj lokalna, namenjena domači publiki, ki je pridno in zagnano polnila omejene kapacitete. Splet okoliščin jim je bil naklonjen, festival so izvedle/i v živo v zadnjem možnem terminu preden so se ukrepi močno zaostrili. Bile/i pa so zelo previdne/i in zato so se letos zaradi prerečevanja širjenja virusa ukvarjale/i še z mnogimi opravili, ki jih do slej še ni bilo – merjenje razdalje med stoli, razkuževanje, zračenje, opozarjanje na pravilno nošenje mask, rezervacije brezplačnih vstopnic in vodenje seznamov udeleženk/cev.

Večino druge polovice jeseni tako bolj ali manj uspešno manevirajo med možnostmi, kako vsebine, ki so bile planirane za izvedbo do konca tega leta izpeljati v trenutnih okoliščinah. Umetniške rezidence postajajo spletne rezidence, delo na daljavo in usklajevanje je njihov trenutni vsakdan, kreativni pristopi in obrati na polju uprizoritvene umetnosti in take ali drugačne platforme za informiranje in spletne predstavitve.

V okviru Knjižnjice tete Rose pripravljajo spletne pogovore z osebami, ki kritično predočajo trenutno situacijo v svojih državah. Začele/i so s sosednjo Madžarsko, nadaljujejo s Poljsko, poleg aktualnih dogodkov v državah pa se dotikajo tudi preteklih, povezanih in ostalih nepovezanih družbenih ter političnih tem, ki sooblikujejo realnosti.

Pravkar je v teku tudi Šola gledališča zatiranih 2020: Angažirano, gledališko, aktualno, izvirno, kolektivno, humorno, družbenokritično, ki bo letos izpeljana v štirih trodnevnih virutalnih srečanjih.

Vir: Pekarna Magdalenske mreže Maribor