Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 13 May 2022

Senčenje na delovnem mestu razkriva mladim skrivnosti poklicev

Inštitut za mladinsko politiko v sodelovanju z občinama Ajdovščina in Postojna ter Srednjo šolo Veno Pilon Ajdovščina in Šolskim centom Postojna izvaja senčenje na delovnem mestu. Senčenje na delovnem mestu je metoda učenja, ki dijakom omogoča spoznavanje poklicev, ki jih sami izberejo. Posamezniku omogoča neposreden vpogled v delo oz. delovno okolje tako, da oseba, ki senči, spremlja zaposlenega, ki opravlja svoje običajne delovne aktivnosti.

Metodo senčenja nekatera podjetja redno uporabljajo pri uvajanju svojih zaposlenih na področja, ki jim še niso poznana, da pridobijo več potrebnih informacij za uspešno opravljanje dela.

V šolski prostor si metoda senčenja na delovnem mestu šele utira pot, vendar je za dijake zelo dobrodošla izkušanja spoznavanja delovnega okolja, ki jih zanima. Dijaki tretjih letnikov gimnazijskega programa imajo tako možnost, da se spoznajo z določenim delovnim mesto še preden se odločijo za nadaljnji študij ter obenem vzpostavijo pomembne kontakte, ki jim bodo v pomoč na nadaljnji karierni poti.

Po 4-letnem izvajanju programa so odzivi tako mentorjev kot dijakov izjemni. Program prinaša dragocene izkušnje, ki zagotovo mladim lajšajo odločitev o tem, kje nadaljevati svojo študijsko pot »Mislim, da je senčenje odlična izkušnja, po kateri se lahko dokončno odločiš o svoji nadaljnji poti. Je odlična možnost za spoznavanje poklica in upam, da bodo tudi naslednje generacije imele možnost senčenja,« razlaga Žan, ki je senčil poklic fizioterapevta.

Vir: Inštitut za mladinsko politiko

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

63762

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino