Mobilnost mladih

Bo mobilnosti mladih med EU in Združenim kraljestvom urejena?

30. 4. 2024 avtor: Uredništvo
sestavljanka

Sredi aprila je Evropska komisija Svetu predlagala začetek pogajanj za olajšanje mobilnosti mladih med EU in Združenim kraljestvom. Objavila je priporočilo o mobilnosti mladih v Združeno kraljestvo in iz njega, da bi mladim olajšali študij, delo in življenje tako v EU kot na Otoku.

Leta 2020 je Združeno kraljestvo izstopilo iz EU, kar je močno vplivalo na mobilnost mladih med EU in Kraljestvom. Zmanjšalo se je število izmenjav vseh vrst, čeprav je Združeno kraljestvo z nekaterimi državami članicami EU (ne z vsemi) poskušalo urediti mobilnost mladih.

Komisija je zato Svetu predlagala, da EU in Združeno kraljestvo s pogajanji sprejmeta sporazum. Predlog mora potrditi Svet. Komisija je v priporočilu med drugim zapisala, da bi moral sporazum o mobilnosti mladih med EU in Kraljestvom temeljiti na nekaterih pogojih, denimo da Združeno kraljestvo mlade iz vseh držav članic EU obravnava enakovredno, da so upravičenci oproščeni doplačila za zdravstveno varstvo na Otoku, obdobje bivanja je omejeno, za mobilnost pa kvote ne veljajo.

Če bo Svet potrdil predlog Komisije, bo ta z Združenim Kraljestvo začela pogajanja o sporazumu. Ko bo ta sprejet, bo mobilnost mladih močno olajšana.

Predlog komisije je v slovenščini v celoti na voljo na povezavi.

Vir: Evropska komisija