Zdravje

Kaj je celiakija?

16. 5. 2023 avtor: Društvo študentov medicine Slovenije
celiakija

16. maj je mednarodni dan celiakije. Ob tej priložnosti sem se odločil zapisati tale kratek poljudnoznanstveni zapis o celiakiji in s tem osveščati ljudi o problematiki te bolezni.

Celiakija je avtoimunska bolezen, ki prizadene predvsem tanko črevo. Sproži jo uživanje glutena, beljakovine, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in rži. Ko posamezniki s celiakijo zaužijejo izdelek, ki vsebuje gluten, se njihov imunski sistem odzove tako, da “napade“ sluznico tankega črevesa, kar povzroči vnetje, poškodbe oziroma atrofijo črevesnih resic, ki pomagajo absorbirati hranila iz hrane. Posledično se površina stene tankega črevesa tanjša, kar privede do malabsorbcije oziroma premajhnega vnosa hranil (telo začne stradati, ponazorjeno s sliko 1)

Celiakija in atrofija črevesnih resic
Slika 1: Celiakija in atrofija črevesnih resic

Simptomi celiakije se lahko razlikujejo od posameznika do posameznika. Lahko vključujejo prebavne težave, kot so kronična driska, bolečine v trebuhu, napihnjenost, napenjanje in hujšanje. Pri nekaterih posameznikih se lahko pojavijo tudi simptomi, ki so posledica malabsorbcije in sicer: utrujenost, slabokrvnost, bolečine v sklepih, kožni izpuščaji, anemije zaradi pomanjkanja železa, pomanjkanje vitaminov, osteoporoza in nevrološke težave. Pri otrocih lahko privede do zastoja rasti in zakasnitve pubertete.

Intoleranca ali alergija?

Celiakija ni ne intoleranca niti alergija. Je avtoimunska bolezen. Čeprav ima celiakija nekaj podobnosti z intoleranco na hrano in alergijami, se imunski sistem telesa na njo odziva drugače.

V primeru celiakije uživanje glutena sproži avtoimunski odziv, pri katerem imunski sistem pomotoma “napade“ sluznico tankega črevesa. Ta odziv ni omejen na prebavni sistem in ima lahko sistemske učinke v celotnem telesu.

Pri preobčutljivosti na hrano pa gre običajno za težave pri prebavi določenih snovi, kot so laktoza ali nekateri aditivi za živila. Intoleranca lahko povzroči simptome, kot so napihnjenost, plini ali diareja, vendar ne sproži odziva imunskega sistema.

Alergije na hrano vključujejo odziv imunskega sistema, ki pa se razlikuje od avtoimunskega odziva pri celiakiji. Pri alergijah se imunski sistem odzove na določene beljakovine v hrani, kot da so škodljive snovi. Ta imunski odziv lahko povzroči vrsto simptomov, vključno s koprivnico, srbenjem, otekanjem, oteženim dihanjem in celo smrtno nevarno anafilaksijo.

Zdravljenje

Edino zdravljenje celiakije je stroga brezglutenska dieta. To pomeni izogibanje vsem živilom in izdelkom, ki vsebujejo gluten, vključno s kruhom, testeninami, pecivom, piškoti in številnimi predelanimi živili, v katerih se gluten uporablja kot dodatek ali gostilo. Brezglutenska dieta omogoča delno ozdravitev tankega črevesa in zmanjšuje tveganje za zaplete. Prognoza je torej ob upoštevanju brezglutenske diete precej dobra.

Vse direktive je mogoče pri nas najti preko Slovenskega društva za celiakijo, ki je med drugim odgovorno za dodeljevanje certifikatov in licenciranje primernih izdelkov, ki ne vsebujejo glutena. Izdelki so označeni s prečrtanim klasom, gre pa za znak AOECS. 

Na naslednji povezavi lahko najdete tudi register izdelkov v slovenskih veleblagovnicah, ki so potrjene s strani društva: https://drustvo-celiakija.si/izdelki-z-znakom-precrtan-zitni-klas/