Kmetijstvo / Okolje in trajnost

Kaj je za mlade trajnostno?

8. 5. 2023 avtor: Zavod BOB
Foto: Dušan Vrečar (znanja željna skupina mladih na obisku v Hiši Mandrova)

V okviru projekta Trajnostna LivadaLAB smo v letu 2022 in 2023 raziskovali, kaj mladi predlagajo tistim, ki vplivajo na trajnostni razvoj, varovanje in izboljšanje okolja v Sloveniji. Prav tako smo mladim nudili podporo, da živijo v smeri bolj trajnostnega življenjskega sloga.

To smo naredili tako, da smo skupaj z mladimi prirejali različne izmenjevalnice, delavnice vrtnarjenja, študijske obiske različnih trajnostnih praks in jim nudili košček skupnostnega vrta, kjer so lahko pridelali nekaj zelenjave.

Zadnji študijski obisk nas je peljal v Hišo Mandrova, kjer smo spoznali Evo in Aljaža, ki sta se odločila, da obnovita staro kmetijo in zaživita bolj povezana z naravo. Aljaž nam je predstavil naravno gradnjo z lesom, ki je bila značilna za tradicionalno gradnjo na območju Slovenskega Gorskega Kotarja. Skupaj z njim smo naredili dva spoja lesa, ki se uporabljata pri gradnji hišnega skeleta.

Pri tem smo se naučili uporabljati dleto, kotomer in japonsko žago. Po kosilu pa smo si skupaj ogledali še tržni vrt, ki bo Aljažu in Evi služil kot en od virov dohodka na kmetiji. Skupaj smo posadili grah, pri tem pa smo se naučili, kako pripraviti gredico za setev, kako uporabljati podrahljalnik in kako s sejalnikom posaditi seme. Poleg pridobivanja znanja smo cel dan tudi uživali v prelepi ruralni pokrajini, ki pa jo je v prejšnjih desetletjih veliko mladih zapustilo in zamenjalo za življenje v mestih.

Odkrivanje tega koščka Slovenije je bilo sproščujoče in navdihujoče. Navdihujoči pa so bili tudi pogovori med udeleženci študijskega obiska, saj so tematike pokrivale podnebne spremembe, načine manjšanja količine ogljikovega dioksida v ozračju, trajnostno pridobivanje električne energije, pridelovanje hrane in odnos, ki ga imamo ljudje do odločevalcev. Res upamo, da bo v prihodnosti LivadaLAB organizirala še kak obisk.

Da bi odločevalci bolje prisluhnili glasu mladih, ko se odloča o trajnostnem razvoju in varovanju okolja v Sloveniji, smo v okviru projekta zbrali predloge mladih. Ti so bili usmerjeni zelo široko in so pokrivali tako energetiko, mobilnost kot prehrano in vsakodnevne navade.

Med najbolj zanimive predloge lahko uvrstimo: spodbujanje trgovin z rabljenimi stvarmi ali vključitev rabljenih stvari v trgovine, ki že delujejo v lokalnem okolju; spodbujanje uporabe lokalnih pridelkov v kuhinjah javnih ustanov; financiranje izobraževalnih programov na temo trajnostnega življenjskega sloga, ki pa bi služili tudi povezovanju ljudi. Predloge smo v začetku leta 2023 zbrali in uredili v dokument, ki smo ga nato poslali odločevalcem.

Da pa dialog ne bo ostal na stopnji pošiljanja elektronskih sporočil, 12. maja 2023 ob 11. uri organiziramo dogodek, kjer bodo mladi odločevalcem predstavili predloge preko različnih aktivnosti in kjer bo dialog med mladimi in odločevalci stekel še dlje.

Če vas tema zanima, se nam pridruži na dogodku (več informacij na Instagramu in FB LivadaLAB) dopoldne, ko bo potekal dialog z odločevalci, v popoldanskih urah (med 15. in 20. uro) pa se nam pridružite na proslavitvi vsega, kar smo v okviru projekta naredili in na koncertu skupine Perkakšns. Se vidimo na zeleni javni površini LivadaLAB (nasproti naslova Dolgi breg 56, 1000 Ljubljana).