Izobraževanje / Neformalno izobraževanje

Domen Pregeljc predstavil multiskalno računalniško modeliranje

9. 5. 2023 avtor: Inštitut ASEF
Domen Pregeljc

V petek, 14. aprila, je Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju z MC Podlaga in Klubom študentov Sežana organizirala aprilsko poljudnoznanstveno predavanje v sklopu cikla predavanj ASEF mladi umi. 

Tokrat je nastopil Domen Pregeljc, štipendist ASEF generacije 2022 in doktorski študent na Švicarski državni tehniški visoki šoli Zurich (ETH Zurich).

V predavanju je Domen najprej opisal svojo življenjsko pot, ki ga je vodila iz domačih Hrpelj v Ljubljano na Gimnazijo Vič, od tam pa naprej v London in nazadnje v Švico, kjer svoje znanje izpopolnjuje na doktorskem programu v Zurichu. Zahvalil se je svojim mentorjem in sponzorjem za podporo na tej poti. Svoj raziskovalni obisk prek programa ASEF je opravil v San Franciscu na Univerzi v Kaliforniji pod mentorstvom dr. Andreja Šalija.

V vsebinskem sklopu dogodka smo spoznali osnove integrativne strukturne biologije, ki zajema določanje struktur makromolekul z združevanjem informacij iz eksperimentalnih in teoretičnih metod. Po predstavitvi mnogih primerov se je Domen posvetil še multiskalnemu računalniškemu modeliranju, kjer nam je predstavil velikostne razrede ter časovne skale, nato pa nam obrazložil modeliranje z vidika klasične in kvantne mehanike. Vse navedeno je tudi podprl z enačbami in s primeri, recimo to, kako vpliva mutacija na delovanje encima in kako vplivajo določene molekule na prenos živčnega signala.

Na dogodku je zbrane uvodoma pozdravil tudi predstavnik soorganizatorjev Matis Ukmar, celoten dogodek pa je povezovala Arjana Savarin, štipendistka ASEF generacije 2022. 

ASEF Mladi umi

ASEF Mladi umi je serija predavanj, v okviru katerih mladi predstavijo svoj raziskovalni obisk in pridobljene izkušnje skozi štipendijski program ASEF na dostopen in razumljiv način. V projektu se ASEF povezuje z organizacijami iz krajev, od koder prihajajo predavatelji, da bi spodbudili vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.

Projekt širjenja rezultatov raziskovalnega dela mladih na različnih lokacijah po Sloveniji po izvedenem raziskovalnem obisku ASEF v tujini podpirata Urad RS za mladino in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.