Kultura / Vključenost

Dragoceno je biti del skupine

30. 1. 2024 avtor: Zavod Nefiks
ljudje

Na povabilo Zavoda Modri december sem se zadnji teden v avgustu udeležila mednarodne Erasmus+ izmenjave v Ajdovščini, kjer smo se družili z latvijskimi udeleženci izmenjave. Projekt je potekal v Hiši mladih, kjer smo se štirje slovenski in šest latvijskih udeležencev spoznavali in družili. Mladi in mentorji smo se sporazumevali v angleškem jeziku, smo se pa v šestih dneh, ki so se prehitro iztekli, s pomočjo različnih iger in glasbe učili osnov latvijskega in slovenskega jezika.

Izmenjava je temeljila na programu neformalnega učenja. Teden je bil zapolnjen z različnimi dejavnostmi in izleti, ki so pripomogli k našemu odpiranju in deljenju občutkov. Poleg tega smo si med druženjem z vrstniki zaupali interese, odkrivali naše nadarjenosti in celotno izmenjavo krepili socialno komunikacijske veščine. Spoznavali smo se preko različnih delavnic, izvedli smo kuharske in ustvarjalne delavnice, delavnice duševnega zdravja in plesno-gibalne delavnice, ki so pritegnile vse udeležence.

mladi

V času druženja smo predstavili vsak svojo državo. Zanimivostim, tako latvijskim kot slovenskim, smo prisluhnili z radovednostjo, saj je vedoželjnost lastnost, ki smo si jo delili prav vsi mladi udeleženci.

Celotna izkušnja izmenjave je bila zame neprecenljiva. V Ajdovščini je ves čas vladalo pozitivno vzdušje in dobra energija. Zame je bila to prijetna in hkrati koristna izkušnja osebne rasti, ker sem poleg ustvarjanja novih spominov in poznanstev spoznavala tudi sebe.

Najbolj mi je ostala v spominu dragocena možnost biti del skupine, ki si je med seboj delila občutke, pa tudi vedenje o okolju, iz katerega izhajamo. Če potegnem črto pod celotno izmenjavo, lahko rečem, da je bilo kratko, vendar sladko in zabavno.

Po končani izmenjavi smo v decembru pripravili fotografsko razstavo z naslovom Imam avtizem, pa kaj potem…, ki je dobila svoj prostor v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper, kjer smo širši javnosti postavili na ogled nekaj fotografskih utrinkov z izmenjave v Ajdovščini. Obisk odprtja razstave je bil množičen, kar je pomemben znak, da ljudje sprejemajo raznolikost in drugačnosti ter širijo svoj pogled in znanje o tem.

Na otvoritvi so organizatorji razstave, iz Zavoda Modri december, poskrbeli, da smo tudi udeleženci izmenjave aktivno sodelovali pri odprtju razstave. Zame je bila razstava zelo prijetna, srčna in polna čustvenih trenutkov, saj sem lahko kot povezovalka prireditve imela možnost z javnostjo deliti nekaj svojih spominov, občutkov in izkušenj s celotne izmenjave. Sama si želim, da je to začetek zgodbe, ki bo dobila nadaljevanje!

mladi
mladi

Zapisala: Loti Bužan, Zavod Modri december
Avtorji fotografij: Nives Felić, Martina Mrakovčić, Alen Vouk