Izobraževanje

Ekipa KOMPOT iz Slovenije osvojila prvo mesto na evropskem statističnem tekmovanju

3. 7. 2023 avtor: Uredništvo
Kompot evropsko statistično tekmovanje

Slovenska ekipa KOMPOT je nedavno zaslovela na prestižnem evropskem statističnem tekmovanju, ki ga organizira Evropski statistični urad.

Tekmovanja se je udeležilo kar 19.000 mladih iz vseh kotičkov Evrope, a ekipa KOMPOT je z najboljšim videom na temo kakovosti življenja v kategoriji od 16 do 18 let zasluženo zmagala.

Premagali vse (statistične) ovire

Pot do zmage ni bila preprosta. Mladi tekmovalci so se najprej morali prebiti skozi zahtevno državno tekmovanje, kjer so se pomerili s svojimi izvirnimi idejami in statističnimi podatki. Strokovna žirija je nato izbrala najboljše ekipe, ki so se uvrstile v evropski finale.

Tu so se ekipe pomerile s svojimi video vsebinami, ki so predstavljale kakovost življenja v njihovi domači državi, pri tem pa so morale temeljiti na uradnih statistikah.

Kako je potekalo tekmovanje?

Žirija evropskih strokovnjakov je ocenila 63 prispevkov in izbrala pet najboljših videov v obeh starostnih skupinah, in sicer za starostno skupino 14-16 let (30 prispevkov) ter starostno skupino 16-18 let (33 prispevkov). Žirijo so dijaki navdušili s svojo kreativnostjo in kakovostjo svojega dela.

Zmagovalni video

Zmagovalni video ekipe KOMPOT se osredotoča na vprašanje, zakaj mladi protagonist Branko ne bi smel zapustiti Slovenije. Zgodba, ki jo b pripoveduje skozi video, je navdušila žirijo, saj je mlada ekipa  s pomočjo statističnih podatkov uspešno ovrgla dvome in vprašanja mladega protagonista.

Kreativna uporaba statistike kot protiargumenta je bila ključna vsebina videa, poleg tega pa je ekipa KOMPOT blestela tudi v tehnični izvedbi.

Zmagoviti video KOMPOT-a je tako prepričal strokovno žirijo in pokazal, da lahko statistični podatki na zanimiv in kreativen način vplivajo na naše razmišljanje o kakovosti življenja. Mladi člani ekipe so dokazali, da imajo izjemen talent in inovativnost ter so se uspešno uveljavili v evropskem prostoru. Njihova zmaga je zagotovo navdih za vse mlade ustvarjalce in statistične navdušence ter potrditev, da se trud in predanost izplačata. Čestitamo ekipi KOMPOT za izjemen dosežek!