Neformalno izobraževanje

Hvala vsem 800 prostovoljcem na Ofemu

17. 8. 2023 avtor: MKC Maribor
OFEM prostovoljci

Med 23. in 29. julijem 2023 je Maribor gostil največji športni dogodek za mlade – Olimpijski festival evropske mladine (OFEM). Partner osrednjega poletnega dogodka v mestu je bil tudi Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor), ki je sodeloval pri izbiri, mentoriranju, usmerjanju in koordinaciji prostovoljcev.

Približno 800 prostovoljcev, od tega nekaj manj kot 200 iz tujine oziroma 24 evropskih držav, je bilo potrebnih, da je OFEM 2023 tekel gladko in da ga bodo vsi ohranili v lepem spominu: od športnikov, trenerjev in spremljevalnih ekip, visokih gostov, navijačev, Mariborčanov, ki so en teden dihali s športnim spektaklom, orgaizatorjev, sponzorjev in nenazadnje tudi prostovoljcev, ki so pridobili nove dragocene izkušnje in spletli nova prijateljstva. Redke so priložnosti, ko lahko mladi organizacijo tako odmevnega mednarodnega dogodka kot je OFEM, spoznajo čisto od blizu in iz zakulisja.

Prostovoljci na 13 področjih

Nepogrešljive vijolične majice, ki so bile najbolj prepoznavni del uradne uniforme prostovoljcev, so bile vidne na vseh športnih prizoriščih in dogodkih, številni prostovoljci pa so delo opravljali tudi v zakulisju. Razdeljeni so bili namreč na 13 področij: administracija, akreditacijska pisarna, namestitve, šport, koordinacija z olimpijskimi komiteji držav udeleženk, VIP, protokol in slovesnosti, marketing in odnosi z javnostmi, transport in logistika, vzpostavitev infrastrukture, varovanje, IT oddelek, catering in anti-doping.

“Prostovoljstvo na takšnem festivalu je odlična izkušnja in spoznaš veliko dobrih ljudi, ki to počne. Občutek imaš, da se srečuješ s prijatelji, hkrati pa pomagaš športnikom.”

Elisabeth iz Švice, ki je bila prostovoljka prvič.

Ker se zavedamo, da sta dobro počutje in zadovoljstvo izrednega pomena, so bili prostovoljci v času festivala upravičeni do prostovoljske uniforme, brezplačnega javnega prevoza po Mariboru, toplega obroka in osvežilnih napitkov v času dela, zavarovanja za čas sodelovanja na dogodku, usposabljanja za delo na določenem področju, mentorske podpore in pomoči ter namestitve, v primeru večje oddaljenost od Maribora, na koncu pa so prejeli tudi potrdilo oziroma certifikat o opravljenem delu z navedbo ur in opisom del, ki ga lahko uporabite kot referenco.

“Tudi tu je prijateljsko vzdušje. Ena od prednosti je ta, da so si prizorišča blizu. Tudi Slovenci so zelo prijazni in odprti, v mestu vlada prijetno festivalsko vzdušje.

Gergo z Madžarske, ki je kot prostovoljec sodeloval že na Ofemu v Banski Bystrici na Slovaškem, pozitivna izkušnja pa ga je prepričala, da letos pride tudi v Maribor.

Od najstnikov do 70-letnikov

Festival je k sodelovanju pritegnil tako dijake in študente, kot tudi tiste, ki so se že upokojili in se odločili svoj prosti čas nameniti prostovoljcu.Najmlajši prostovoljci so bili stari 14 let, najstarejši so jih presegli 70. Skupaj so se prijavljali starši in otroci, najboljši prijatelji, sošolci. Sodelovali so (nekdanji) športniki in športni navdušenci, pa tudi tisti, ki so se prijavili zgolj iz radovednosti. Med 800 sodelujočimi so bili izkušeni prostovoljci, ki so sodelovali že na preteklih večjih dogodkih, kot tudi takšni, ki so se za korak v prostovoljstvo odločili prvič. Pomagali so Mariborčani, Slovenci in prostovoljci iz tujine.

Ekipo MKC Maribor veseli, da smo skupaj z organizatorji festivala k sodelovanju pritegnili toliko novih izkušenj željnih prostovoljcev in se jim za njihov doprinos k festivalu iskreno zahvaljujemo.

OFEM prostovoljci