Kultura

Javni razpis na področju umetnosti in delovne štipendije

20. 10. 2022 avtor: Uredništvo
razstava slik

Ministrstvo za kulturo je objavilo javne razpise za izbor kulturnih projektov na področjih uprizoritvenih, glasbenih in vizualnih umetnosti ter za dodelitev delovnih štipendij na področju umetnosti za leto 2023. Na vseh razpisanih področjih je zagotovljeno več sredstev kot v zadnjih letih, kar uresničuje njihovo zavezo o podpori t. i. živi umetnosti.

Razpisno dokumentacijo in več informacij najdete tukaj. Rok za prijavo je 14. november 2022.

Z višjimi finančnimi sredstvi dodatno povečujejo nujno potrebno podporo sektorju v postkovidnem in kriznem času. Letošnja novost je razpis za delovne štipendije na področju uprizoritvenih, glasbenih, vizualnih in intermedijskih umetnosti s poenotenimi pogoji za vsa področja, ki je namenjen samozaposlenim v kulturi. Na področju glasbene umetnosti pa se uvaja novo podpodročje, in sicer Prva podpora projektu. Vsebinsko se nanaša na projekt producenta, glasbenika, avtorja ali organizatorja koncertov, čigar projekt na področju glasbenih umetnosti še ni bil sofinanciran iz proračuna Republike Slovenije, namenjenega za kulturo, in bo prvič izveden v letu 2023.

Enoletni projektni razpisi prinašajo tudi znižanje pogojev glede lastne udeležbe – prosilci bodo lahko po novem namesto za 70 % zaprosili za 80 % celotne vrednosti projekta, poleg tega se pri večini projektov zvišujejo najvišje možne zaprošene vrednosti. Strokovne komisije bodo pri ocenjevanju referenc za preteklo obdobje upoštevale, da je šlo za obdobje, ki so ga krojile epidemične in postkovidne razmere.

Vir: Ministrstvo za kulturo