Kultura

Jaz ∞ mi, razstava študentk_ov novogoriške Akademije za umetnost

30. 4. 2024 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor
razstava

V marcu je v OBRAT-u, prostoru umetnosti in participacije na ogled razstava študentk_ov Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Razmislek o sebi in o nas v svetu. Z veliko pozornostjo do skupnosti, sedanjosti in do skupne prihodnosti, a skozi individualne zgodbe, ki jih študentke_i prepletajo med seboj, iščejo sojo vlogo v svetu, včasih s strahom, a opolnomočene_i v raziskovanju skozi medsebojno sodelovanje.

Spreminja se pogled na lastništvo planeta, narave, ljudi, idej, tehnologije, pogled na družbo in posameznice_ka v njej. O tem razmišjamo skozi izbor študentskih del, ki prevprašujejo družbene in okoljske teme, umetno inteligenco, razmišjanje o prihodnosti brez ljudi, pa tudi skozi intimne refleksije o identitetah, spolu, moči in krhkosti posameznice_ka.

Razstava povabi obiskovalko_ca v šepetajočo zvočno-svetlobno krajino del, ki vabijo k razmisleku – o oddaljenem času Zemlje brez ljudi, a z ostanki, ki so jih naselile nove kulture, fungusi. Te rastejo iz knjig (konkretno iz nanstvene enciklopedije fizike) … o nas zdaj, o nelagodju, ki nas prevzame pred svetom, prihodnostio, neznanim, o občutku nemoči in hkrati z zaupanjem v skupnost bitij na planetu… o konkretnih rešitvah, z željo po preživetju skozi povezovanje … in nas povabi tudi v miren intimi prostor sredi javnega, v boudoir z rastlinami ter mnoštvom cikličenih tempov, ki jih kontinuirano generira instalacija animiranih video trenutkov.

razstava

razstava

razstava

razstava

razstava

razstava

razstava

razstava

Razstavijena dela so nastala v studijskem letu 2022/23 v raziskovalnih delavnicah ‘Futurama’, ‘Čas in prostor v gibljivi sliki, ‘Moč Ženske krvi’ ter kot osebni študijski projekti. Velik del izbora, ki ga predstavljamo tukaj, je bil premierno razstavljen na festivalu Ars Electronica 2023. Spremljevalni program animiranih filmov sestavlja izbor iz večletne produkcije animiranih filmov, nastalih v rednem programu animacije.