Organizacije za mlade

Jesenske aktivnosti mladinskih organizacij obalno kraške regije

5. 11. 2020 avtor: Uredništvo

V uredništvu Mlad.si smo ta teden preverili kakšne aktivnosti in dejavnosti v jesenskem času izvajajo mladinski centri v obalno kraški regiji. V nadaljevanju izveste več o jesenskih dejavnostih Centra mladih Koper in Mladinskega centra Podlaga iz Sežane.

Tako kot v prvem valu je Center mladih Koper (CMK) tudi tokrat trenutno situacijo obrnil sebi in ostalim v prid po načelu »vsak izziv kaj dobrega prinese«. Zaprtje mladinskih centrov je namreč prineslo projekt nove poslikave Centra mladih Koper, kjer sedaj ob upoštevanju ukrepov potekajo prenovitveno – pleskarska dela, ki bodo centru podarila novo, svežo podobo.

Ostale dejavnosti so se, po že znanem receptu, preselile na splet, pa čeprav nekoliko drugače kot v prvem valu, kvantiteto je zamenjala kvaliteta. V poletnih mesecih vsako leto poteka CmoKFest (festival od mladih, za mlade), ki združuje različne ustvarjalne delavnice, športna tekmovanja, koncerte. Ker zaradi razmer festivala ni bilo mogoče izpeljati v želenem obsegu, se je rodila ideja CmoKFest Shova, spletna oddaja od mladih, za mlade! Slednja bo združevala glasbene, pesniške, plesne ter ostale ustvarjalne in športne dejavnosti, ki jih bodo mladi v obliki prispevkov posneli od doma (veliko prispevkov je bilo posnetih že v obdobju pred drugim valom). Oddaja bo v živo predvajana 26. 11. 2020 na Facebook strani Centra mladih Koper

Kot del Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper,  CMK v obliki spletnih prenosov, tehnično izpeljuje tudi spletne družabne večere »Šelestenja«, ki jih v sodelovanju z Mestno občino Koper in partnerji organizira v dvorani Sv. Frančiška Asiškega. Preko kamer in mikrofonov so se do zdaj oglasili že Ditka, Zoran Predin, Tabu, …

Centru mladih Koper še vedno poteka tudi spletni koncertni program, ki pa je deležen vse večjega prestavljanja datumov zaradi trenutnih razmer, zato je do sedaj uspelo izpeljati le magično-intimni koncert dueta Rosppik, ki mu lahko z očmi prisluhnete tukaj

Poskrbljeno je bilo tudi za družabnost, saj CMKlepet mladim omogoča telefonsko krajšanje časa, da nam bo vsem lažje prebroditi take čase.

Nazadnje pa je CMK Facebook postal tudi »INFOrmator«, ki še bolj kot prej služi za obveščanje mladih o trenutnih razmerah, ukrepih in ostali pomembnih informacijah.

Zaradi trenutnih razmer je Mladinski center Podlaga do nadaljnjega zaprt. Kar pa ne pomeni, da se čisto nič ne dogaja. Podlagovci se med tem izobražujejo in snujejo načrte za aktivnosti v prihodnosti, izvedba katerih bo seveda prilagojena smernicam trenutnega življenja.

Ob tem pa seveda še naprej ostajajo na voljo mladim v primeru kakršnih koli stisk, ali zgolj, če pri svojem šolskem delu potrebujejo prostor, računalnik in internetno povezavo.

Vir: Uredništvo Mlad.si