Izobraževanje

Jure Rebselj o proučevanju vpliva staranja na ribosomske zastoje

20. 10. 2023 avtor: Inštitut ASEF
predavalnica z udeleženci

V četrtek, 12. oktobra, je Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju s Študentsko organizacijo Biotehniške fakultete organizirala poljudnoznanstveno predavanje v sklopu cikla predavanj ASEF mladi umi. 

Jure Rebselj

Predaval je Jure Rebselj, štipendist ASEF generacije 2022 in magistrski študent biotehnologije na ljubljanski Biotehniški fakulteti.

Predavanje je zastavil zelo sistematično: najprej nam je predstavil osnovne koncepte, ki jih je kasneje vpeljal v opis raziskovalnega projekta, s katerim se je ukvarjal na raziskovalnem obisku. Spoznali smo, kako pomembno je, da celica zagotavlja proteinsko ravnotežje – proteostazo. Proteini oziroma beljakovine so naši gradniki in sodelujejo v mnogih vitalnih procesih v našem telesu.

Ponovili smo postopek izgradnje beljakovin v celici in ugotovili, kako veliko vlogo igra staranje na ta proces. Nato smo se dotaknili učinkov staranja na ribosomske zastoje in trke, nakar nam je predstavil tako imenovani RQC sistem, ki skrbi za popravljanje napak ob ribosomskih trkih. Nenazadnje pa smo izvedeli še o Riboseq, orodju za natančno določanje translacije proteinov v celici na globalnem in vivo nivoju.

Prisluhnili smo še Juretovi izkušnji raziskovalnega obiska leta 2022 pri dr. Jerneju Uletu na The Francis Crick Institute v Združenem Kraljestvu. Izkušnja je bila zares dragocena, saj na raziskovalnem projektu sodeluje še danes in je tudi podlaga za magistrski raziskovalni projekt.

Na dogodku je zbrane uvodoma pozdravil tudi predstavnik soorganizatorjev Jon Budihna, celoten dogodek pa je povezoval Jona Novljan, štipendist ASEF generacije 2022. 

Projekt širjenja rezultatov raziskovalnega dela mladih na različnih lokacijah po Sloveniji po izvedenem raziskovalnem obisku ASEF v tujini podpirata Urad RS za mladino in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

ASEF Mladi umi je serija predavanj, v okviru katerih mladi predstavijo svoj raziskovalni obisk in pridobljene izkušnje skozi štipendijski program ASEF na dostopen in razumljiv način. V projektu se ASEF povezuje z organizacijami iz krajev, od koder prihajajo predavatelji, da bi spodbudili vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.