Izobraževanje

Kako se pripraviti na informativne dneve?

12. 2. 2024 avtor: Uredništvo
knjiga

Konec tedna se bliža, z njim pa letošnji informativni dnevi! Okoli tebe tisoč in ena informacija o srednjih šolah ali fakultetah, v tvoji glavi nešteto vprašanj, vsak ti svetuje in priporoča to ali ono, ti pa bi rad ugotovil le eno – kam naprej?. Da ti bo mogoče malo lažje, smo pred informativnimi dnevi zate pripravili nekaj nasvetov. Preberi jih spodaj!

Odloči se sam!

Starši bi radi, da postaneš arhitekt. Tvoj bratranec, ki je študira arhitekturo pravi, da je boljša izbira notranje oblikovanje. Babica meni, da notranjih oblikovalcev sploh ne potrebujemo in da bi bilo res dobro, če bi bil ti kuhar. Prijateljem, ki se bodo po večini vpisali na pravno ali ekonomsko fakulteto, se zdi čudno, da bi se o kuhanju učil v šoli, ko pa je na voljo toliko kuharskih knjig in se vse lahko naučiš sam.

Vsak ti svetuje in govori, kam se vpisati in kateri poklic opravljati, pri čemer ti ne bi bil rad arhitekt, notranji oblikovalec, kuhar, pravnik ali ekonomist. Zato – odloči se sam! Nič ni narobe, če starše, sorodnike, prijatelje, učitelje, dijake ali študente vprašaš za nasvet, le obravnavaj jih kritično. Nikoli ne moreš upoštevati vseh nasvetov, ustreči vsem. Najbolj je pomembno, da je na koncu beseda tvoja. Uresničiti moraš svoje želje, ne želje ostalih.

Določi si prioritete

Velikokrat se zgodi, da se ne moreš kar takoj odločiti za eno področje, srednjo šolo ali fakulteto. S tem ni nič narobe! Ko začneš razmišljati o nadaljnji poti, se zelo pogosto zgodi, da si razpet med več možnostmi. Ni se ti treba odločiti takoj, za razmislek si vzemi več mesecev. Smiselno pa je, da si določiš le nekaj možnosti in se kasneje odločiš med njimi.

Določi si torej nekaj prioritet in jih dobro razišči. Pomagaš si lahko tudi z digitalnimi orodji!

Če boš dobro poznal svoje prioritete, o katerih bi rad izvedel več, ti bo lažje tudi na informativnih dnevih. Vedel boš, na katero srednjo šolo ali fakulteto moraš, tam pa boš znal postaviti konkretna vprašanja.

O vprašanjih

Če se ne boš potrudil sam, od informativnih dni ne boš veliko odnesel. Biti moraš torej aktiven. Ko boš določil nekaj prioritet, se pravo delo šele začne. Obišči šolsko svetovalno delavko ali delavca in jo/ga povprašaj o srednjih šolah in fakultetah. Tu ne gre za njeno/njegovo mnenje, tu gre za konkretne odgovore, zato morajo biti tudi tvoja vprašanja temu primerna. Na spletu najdeš skoraj vse “tehnične” informacije o šolah (vpis, predmetnik, prevoz, šolska prehrana ipd.), zato si dobro oglej vse zavihke na spletnih straneh šol.

Za informativni dan pa na podlagi svoje “raziskave” pripravi vprašanja, na katera bi rad odgovor iz prve roke. Na primer: “Fizika mi ne gre najbolje. Koliko ur tedensko si namenil učenju fizike?“; Živeti bom moral v dijaškem domu. Je tam dovolj tiho, da se bom lahko v miru učil?” ali pa “Na podlagi predmetnika in študijske literature sem ocenil, da je gradiva veliko. Si bom moral gradivo fotokopirati ali je dostopno v knjižnici?“.

Pri vsem tem pa ne pozabi, da ni neumnih vprašanj. Če česa ne razumeš ali ti sogovornik ni znal dobro odgovoriti, ga vprašaj še enkrat ali pa se obrni na koga drugega. Zato izkoristi oba dneva in vse termine, da ti možnosti za nove odgovore ne pobegnejo.

O prihodnosti

Glavni nasvet: ne skrbi preveč. Ne beli si glave, da si boš uničil prihodnost, če se ne boš prav odločil. Lahko se denimo prepišeš ali pa si vzameš prosto leto na fakulteti. A teh možnosti ne zlorabljaj! Vedno se lahko odločiš drugače, a ne v nedogled.

Zato je vseeno smiselno, da razmisliš o svoji daljni prihodnosti. Ne da bi si na ramena naložil dodatno breme, ampak da si boš s tem mogoče olajšal svojo odločitev. Zavedati se moraš, da ima vsaka odločitev posledice in da odločitev denimo o izbiri srednje šole lahko vpliva na izbiro fakultete čez nekaj let. Prav je, da načrtuješ svojo prihodnost, a bodi pripravljen, da boš moral mogoče načrt (večkrat) spremeniti.

Srečno na informativnih dnevih in pri kariernih odločitvah!