Kultura

Kulturna ponudba v Sloveniji

9. 2. 2023 avtor: Uredništvo

V luči včerajšnjega slovenskega kulturnega praznika se tokrat posvečamo kulturi – kako in kje se kulturno udejstvovati in kje spremljati kulturno dogajanje v Sloveniji.

Kulturne ponudbe v Sloveniji je veliko

V letu 2021 so muzeji in galerije pripravili 955 občasnih in 137 stalnih razstav ter dodatno še 123 razstav za virtualni prostor. Na odrih je potekalo 15.885 kulturnih prireditev. Ustvarjenih je bilo 24 celovečernih (14 igranih in 10 dokumentarnih) in 58 kratkometražnih filmov. 1.585 slovenskih založnikov, med njimi 332 samozaložnikov, je izdalo 5.813 naslovov tiskanih knjig in brošur. V splošnih knjižnicah, je bilo vpisanih skoraj 399.000 članov, ki so si izposodili 18,7 milijona enot knjižničnega gradiva (vir: SURS).

Če bi rad_a pogosteje spremljala kulturno dogajanje a ob tako številni ponudbi ne veš, kje dobiti informacije, beri dalje.

Kje lahko spremljam kulturno ponudbo v Sloveniji?

Portala Kulturnik in Kulturni bazar ponujata pregled aktualne kulturne ponudbe na vseh področjih kulture in umetnosti po vsej Sloveniji, hkrati pa omogočata tudi orientacijo po različnih področjih kulture in umetnosti ter informacije o nacionalnih projektih in programih.

Za raziskovanje ponudbe za mlade po posameznih področjih umetnosti in kulture je voljo nekaj področnih portalov, ki ponujajo informacije na nacionalni ravni:

Še več podrobnejših informacij o ponudbi po posameznih področjih (bralna kultura, mediji, kulturna dediščina, ljubiteljska kultura, participacija mladih in kulturne in kreativne industrije) najdeš tukaj.

Če bi pri ustvarjanju kulturne ponudbe rad_a tudi sodeloval_a lahko tukaj preveriš, kateri projekti ti to omogočajo.

Naj obiskovanje muzejev, gledališč in drugo kulturno udejstvovanje ne ostane nekaj, kar počnemo le ob kulturnem prazniku, temveč stalnica. Zadaj si izziv, da vsaj enkrat na mesec obiščeš kulturno prireditev/greš v knjižnico/kino/muzej … med tako pestro ponudbo boš zagotovo našel_a nekaj zase.