Digitalizacija

Lani rekordno število izsiljevanj z intimnimi fotografijami

15. 2. 2024 avtor: Uredništvo
plakat

God svetega Valentina je dober opomnik, da je ljubezen pomembna. Svet je preprosto lepši, če smo prijazni in ljubeznivi. Izseljevanje z intimnimi posnetki pa je v nasprotju z ljubeznijo zelo neprijetno in celo nevarno, prisotno pa je vse dni v letu.

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so lani obravnavali rekordno število izsiljevanj z intimnimi fotografijami, kar 98. Predvidevajo, da je številka še mnogo višja, saj se zaradi občutljive teme velika večina ne obrne po pomoč. Najpogostejša tarča so mladi odrasli moški.

Izsiljevanje z intimnimi posnetki ali sextortion je oblika spletne goljufije, ki se je v Sloveniji prvič pojavila sredi leta 2015, v zadnjem letu pa je opazen izrazit porast. Prvi stik goljufa z žrtvijo je največkrat vzpostavljen na Instagramu ali Facebooku, pogosto tudi prek aplikacij za zmenke (Btrfly, Tinder ipd.). Pojavljajo so tudi primeri, ko napadalci z različnimi orodji za manipulacijo slik zmontirajo fotografije, da izgledajo kot žrtvine intimne fotografije in prav tako grozijo z objavo, če ne plačajo določenega zneska.

Torej – pri navezovanju stikov na internetu bodite previdni! Na SI-CERT so pripravili tudi nekaj nasvetov, kako za varnost poskrbeti pri spletnem zmenkovanju:

Pravila spletnih zmenkov
Tako na družbenih omrežjih kot na specializiranih aplikacijah, namenjenih spoznavanju in iskanju partnerjev, velja nekaj univerzalnih pravil varnosti: