Evropsko leto mladih / Mobilnost mladih / Zabava in prosti čas

MC Šmartno ob Paki v evropskem letu mladih bogati ponudbo aktivnosti

20. 5. 2022 avtor: Mladinski center Šmartno ob Paki

Leto 2022, ki je proglašeno za evropsko leto mladih, je v MC Šmartno ob Paki prineslo nove dejavnosti za mlade.

Kot prvo novost omenjajo dnevni center za mlade »frajerke in frajerje«, v katerem imajo udeleženci priložnost za druženje, za pogovor o vsakdanjih stvareh ali za iskanje rešitev za njihove stiske, za umetniško izražanje, za odkrivanje talentov. Na voljo imajo tudi nekaj športnih pripomočkov ter družabne igre, vseskozi je prisotna tudi mladinska delavka. Dnevni center je odprt na vsaka dva tedna ob torkih.

Skupaj z lokalnim društvom prijateljev mladine so v maju že pripravili dogodek z naslovom Ni me strah, za katerega so se odločili zaradi vse slabšega splošnega počutja in duševnega zdravja mladih v zadnjih dveh letih. V goste so povabili strokovnjakinjo, ki bo na predavanju govorila o tem, kako uspešno premagati strah in strahove.

V drugi polovici meseca maja, ki je pregovorno mesec mladih, si bodo mladi lahko brezplačno izposodili električni kolesi, ki sta svoj stalni dom v MC-ju našli lansko leto. Akcija traja torej od 16. do 25. maja. Več prostora so mladim namenili tudi v zadnji številki občinskega glasila ŠOP, na družbenih omrežjih pa predstavljajo mlade, ki na tak ali drugačen način izstopajo iz sivine povprečja, predstavljajo tiste, ki jih v domačen okolju še ne poznajo dobro, a so zaradi svojih uspehov ali delovanja vredni pozornosti.

Glavni dogodek letošnjega evropskega leta mladih v Šmartnem ob Paki bo 24. junija. Takrat bodo mladi povabili občane od blizu in daleč pred MC – zaupali so jim namreč pripravo in izvedbo proslave ob dnevu državnosti. Popestrili jo bodo s posebno tržnico, na kateri se bodo predstavila mladinska društva, MC in lokalni odločevalci, zelena stojnica bo namenjena varovanju okolja, velja pa opozoriti še na svetovalnico, na kateri se bodo mladi lahko s strokovnjakom posvetovali oziroma pogovorili o svojih težavah, anonimno oddali vprašanje zanj v skrinjico in prejeli odgovor nanj. Dogodek bodo sklenili s koncertom za kon’c šole, na katerem bodo za razpoloženje poskrbeli zmagovalci letošnje Eme – skupina LPS.