Mladinsko delo

Mladinska delavka iz Brežic o izobraževanju v Španiji

17. 4. 2024 avtor: Mladinski center Brežice

Med 11. in 16. marcem 2024 je v Španiji, natančneje v mestu Oviedo, potekalo izobraževanje z naslovom Facilitation ON&Off. Izobraževanja se je udeležila tudi naša mladinska delavka, ki je zapisala svoje vtise.

»Na izobraževanju sem pridobila poglobljeno razumevanje procesov fasilitacije, ideje in predloge za nove tehnike in metode, ki jih bom uporabila v prihodnosti pri fasilitaciji, ter načine za obvladovanje nepričakovanih situacij za bolj tekoče in učinkovito delo. Poglobila sem zavedanje, da je fasilitacija ključnega pomena za učinkovito izobraževanje mladih.

Spretno usmerjanje in vzpostavljanje odprtega dialoga med udeleženci omogoča globlje razumevanje obravnavane teme. Z različnimi interaktivnimi metodami lahko spodbudimo aktivno sodelovanje in kritično razmišljanje. Pri tem se moramo neprestano prilagajati dinamiki skupine in njenim potrebam.

Ključno je tudi vzpostavljanje zaupanja in spoštovanja med udeleženci in spodbujanje njihove samozavesti. S pomočjo fasilitacije lahko mladim omogočimo ne le pridobivanje znanja, temveč tudi razvoj komunikacijskih veščin in veščin reševanja težav, kar je ključno za njihov uspeh v prihodnosti.

Zahvaljujem se ZPTM-ju in Movit-u za priložnost udeležbe na izobraževanju, saj mi ravno take aktivnosti dajejo novo širino, poznanstva, nove metode in pristope za delo.«