Finance

Mladinske organizacije ponovno pozivajo Vlado

6. 11. 2019 avtor: Uredništvo

Mladinski svet Slovenije (MSS) je ob novici omejitve Banke Slovenije pri posojilih včeraj sklical srečanje mladinskih in drugih organizacij, ki zastopajo mlade, da bi se pogovorili o morebitnih skupnih aktivnostih proti ukrepom Banke Slovenije.

Na MSS so mnenja, da mladi “živimo v svetu prekarnih zaposlitev, nizkih prihodkov, nemogočega dostopa do primernih stanovanj. Osamosvajanje nam je v veliki meri onemogočeno. Omejitve pri pogojih za posojila, kot jih je z novembrom odredila Banka Slovenije, pa so oz. bodo položaj mladih še dodatno poslabšale.” Na te izzive organizacije mladinskega dela že leta opozarjajo.

Srečanje so sklicali z namenom pripraviti skupno stališče na temo že tako slabega položaja mladih, ki se je z omejitvijo kreditiranja s strani bank še poslabšal in s tem še poglobil problem, ki je med mladimi danes najbolj pereč: dostopnost stanovanj, tako v mestih kot na podeželju.

Ne glede na to, da so po mnenju mladinskih organizacij kriteriji omejitev kreditiranja, kot jih je postavila Banka Slovenije, nerazumno visoki (ali pa imamo v Sloveniji izjemno nizke plače), menijo, da je tokrat na potezi predvsem vlada, ki lahko k reševanju bivanjski problematike končno pristopi konstruktivno in prične z uresničevanjem vsaj tistih obljub, ki so jih stranke zapisale v koalicijski pogodbi. Zato so mladi včeraj na predsednika Vlade RS naslovili poziv, naj se z njimi sreča ter jim tako omogoči predstaviti njihovo stališče ter jih hkrati seznani s svojim pogledom na problematiko. Poziv za srečanje so nasloviti tudi na parlamentarne politične stranke ter na guvernerja Banke Slovenije

Organizacije so na srečanju izpostavile tri ključne teme oz. zahteve do države, in sicer:

Kot lahko preberemo v njihovi izjavi za javnost, so v tem letu na predsednika vlade naslovili že 3 pozive k reševanju stanovanjske problematike in k srečanju z njim, pa odziva doslej ni bilo oziroma so bili napoteni na Ministrstvo za okolje in prostor, ki pa “zgolj samo, brez jasne in dolgoročne usmeritve vlade ter podpore drugih resorjev zagotovo ni zmožno narediti resničnih sprememb.” Ob uveljavitvi omejitev kreditiranja, kot jih je postavila Banka Slovenije, pa so prvič s strani predsednika Vlade slišali, da ga skrbi problematika mladih in dostopnost do stanovanj. “Želimo si, da bi bila vlada dejansko, in ne le priložnostno v spletnih izjavah, sposobna videti dlje v prihodnost in ne le v dometu svojega mandata.” so še poudarili.

Pozivu MSS so se na srečanju pridružile naslednje organizacije:

Dijaška organizacija SlovenijeMestni mladinski svet Maribor, Mlada SlovenijaMladi forumMladinski svet Ravne na KoroškemNova generacijaSlovenska demokratska mladinaŠtudentska organizacija SlovenijeZavod Nefiks

Celotna izjava za javnost je na voljo tukaj.

Vir: Mladinski svet Slovenije
Foto: facebook Banka Slovenije