Aktivno državljanstvo / EU zadeve

Mladost – Nosilka EU sprememb: regijski dogodek v ZMŠ Krško

15. 3. 2024 avtor: Zavod za mladino in šport Krško
plakat

V sodelovanju z Mrežo Mama bomo v ZMŠ Krško gostili regijski dogodek Mladost – Nosilka EU sprememb. Dogodek, ki bo v ZMŠ Krško potekal v petek, 22. marca, je le eden od regijskih dogodkov, ki potekalo v sklopu projekta Young EU change-makers.

Namen dogodka, kot tudi projekta, je ozavestiti mlade o prihajajočih volitvah v Evropski parlament (EP) in jim predstaviti, kakšno vlogo sploh ima EP.

V Krškem bo delo evropskega poslanca dijakom bližnje srednje šole predstavil Franc Bogovič, ki tudi sam prihaja iz naše regije. Namen dogodka je neformalno druženje oziroma pogovor z njim. Povprašali ga bomo, kako izgleda dan evropskega poslanca, kakšen je vpliv EP na naša življenja, katere odločitve se v EP sprejemajo in podobno.

Želimo, da pogovor ni enostranski, zato bodo dijaki povabljeni, da tudi sami zastavijo vprašanja evropskemu poslancu, za tem pa bodo svoj pogled na Evropsko unijo in njeno prihodnost kreativno izrazili v neformalni delavnici. Dijake bomo spodbudili, da ustvarijo prispevke za enega od naših 2 natečajev (literarni in likovno-grafični), ki se nanašata na temo EU, evropske prihodnosti in volitev v EP.

Na vseh regijskih dogodkih projekta bomo mlade tudi opolnomočili, da postanejo mladi “change-makerji_ke”. Kaj to pomeni? Mlade bomo spodbudili, da postanejo del mreže, ki v svojih lokalnih okoljih izvajajo različne aktivnosti, skozi katere svoje vrstnike spodbujajo k udeležbi na volitvah v EP.

Mladi “change-makerji_ke” bodo imeli priložnost, da se aprila udeležijo usposabljanja, kjer bodo spoznavali teme, kot so javno nastopanje, lažne novice in dezinformacije, različne oblike aktivizma, organizacija dogodka, itd. Lokalne mladinske organizacije pa bomo mladim omogočili izvajanje aktivnosti v lokalnem okolju.

Vsak glas šteje!

*Aktivnost poteka ob podpori in financiranju Evropskega parlamenta.