Kultura / Vključenost

Ne moremo spati

1. 12. 2022 avtor: KUD Pozitiv

Prvi igrani slovenski ASPI film!

V petek, 25. novembra 2022, je bil v Galeriji stavbe A Dijaškega doma Ivana Cankarja, predvajan Igrani film »Ne moremo spati«, v  katerem igrajo mladostniki in odrasli z Aspergerjevim sindromom, ki so tudi sooblikovalci scenarija. Za žanr, ki so ga izbrali je grozljivka.

Film govori o junaškem zdravniku, ki vztraja pri svojih poklicnih in etičnih vrednotah, čeprav mu pacienti, tudi mrtvi, uhajajo in se s sestro vred raje pridružijo vampirjem, volkodlakom in čarovnicam …

Končni izdelek je rezultat 3 dnevne video delavnice, izvedene pod mentorskim vodstvom režiserke Maje Weis ter z organizacijsko in tehnično podporo Dijaškega doma Ivana Cankarja in KUD Pozitiva. Slednja dva sedaj že 3 leto uspešno  sodelujeta z društvom ASPI iz Domžal, pričujoča video delavnica pa je že druga po vrsti.

Program dogodka, ki sta ga povezovala Jan Hlade in Maruša Zamorano, je obsegal plesni nastop Larisse Braatz, video predstavitev 10 let Društva ASPI, nagovor predsednice društva Aspi Teje Oblak. Sledila je premierna projekcija filma Ne moremo spati. Po projekciji je sledil pogovor Maje Weiss z igralci in udeleženci delavnice.

Dogodek se je zaključil z zakusko in druženjem.

Za konec še misel, ki jo je zapisala udeleženka delavnice in igralka v filmu Hana:

Avtizem ni nalezljiv. Z njim sem se rodil. In kaj, če nalezljiv bi bil? Bi se pred mano skril? Vzemi ga malo, še bolj finega te bo naredil.