Izobraževanje / Neformalno izobraževanje

Otvoritev novega sklopa ASEF mladi umi

24. 10. 2022 avtor: Inštitut ASEF

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) je pred kratkim otvorila nov cikel poljudnoznanstvenih predavanj ASEF mladi umi

Gre za serijo predavanj, v okviru katerih mladi predstavijo svoj raziskovalni obisk in pridobljene izkušnje skozi štipendijski program ASEF na dostopen in razumljiv način. V projektu se ASEF povezuje z organizacijami iz krajev, od koder prihajajo predavatelji, da bi spodbudili vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.

Na otvoritvenem dogodku, ki je potekal 29. 9., je Gašper Podobnik, štipendist ASEF generacije 2020, mladi raziskovalec v Laboratoriju za slikovne tehnologije in UL FE, izvedel predavanje z naslovom “Ali so orodja umetne inteligence za analizo medicinskih slik (že) uporabna v klinični praksi?”. Dogodek je potekal v prostorih Mladinskega centra Kotlovnica Kamnik v sodelovanju s Študentskim klubom Kamnik. 

Gašper je pričel s predstavitvijo svoje izkušnje v okviru raziskovalnega obiska Univerze v Cambridgeu v Združenem kraljestvu, kjer je sodeloval z mentorico ASEF prof. dr. Matejo Jamnik na projektu segmentacije tumorjev iz mamogramov. Poleg tega je predstavil tudi raziskovalno-turistični del svojega raziskovalnega obiska.

Predavanje je nadaljeval s predstavitvijo projekta Umetna inteligenca za interagivno medicino raka, katerega namen je razviti model zdravja, ki zdravniku omogoči boljšo in bolj pacientu prilagojeno izbiro zdravljenja. V nadaljevanju je predstavil konkreten primer takšnega modela, ki temelji na razvoju umetne inteligence oz. na strojnem učenju. V zaključnem delu predavanja se je dotaknil tudi vprašanja, ali je umetna inteligenca res že uporabna v klinični praksi. 

V torek, 11. 10., pa je potekalo predavanje z naslovom “Teorija grafov in njihova uporaba v praksi”. Tokrat je v prostorih Fakultete za matematiko in fiziko v sodelovanju s Študentsko organizacijo FMF predaval Matej Neumann, štipendist ASEF generacije 2022 in doktorski študent matematike na Univerzi Cornell v ZDA. 

Tudi on je predavanje pričel s predstavitvijo svoje izkušnje v okviru raziskovalnega obiska, ki ga je izvedel na Univerzi Simon Fraser v Kanadi, in sicer pod mentorstvom mentorja ASEF prof. dr. Bojana Moharja. 

Razložil je, kaj sploh grafi so. Predstavil je različne tipe grafov in področja, kjer se grafi uporabljajo. Predavanje je nadaljeval z razlago algoritmov na grafih in problema enakokotnih premic ter pretvorbe premic v grafe. Zaključil je s predstavitvijo svojega dela na Inštitutu Jožefa Štefana, kjer je svoje razumevanje grafov vpeljal v 17 ciljev trajnostnega razvoja, sprejetih s strani Združenih narodov. Tam je iskal povezave med posameznimi cilji in meril vplive enega cilja na drugega.

Že kmalu pa se lahko udeležite naslednjega predavanja z naslovom “Dan v življenju organskega kemika”, ki bo potekalo v torek, 25. oktobra, ob 18. uri v prostorih Gimnazije Škofja Loka. Izvedel ga bo štipendist ASEF Martin Rihtaršič.

Projekt ASEF mladi umi podpirata Urad RS za mladino in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.