Neformalno izobraževanje / Prostovoljstvo

“Prvič sem se počutila kot dragocen del ekipe”

10. 5. 2024 avtor: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto
mladi

Prostovoljka Društva za razvijanje prostovoljnega dela Ana je nedavno sodelovala na pripravljalnem usposabljanju na Čatežu ob Savi, ki ga je organizirala naša nacionalna agencija Movit. Po vrnitvi v Novo mesto je zbrala svoje misli in o svoji izkušnji napisala spodnje poročilo, ki ga z veseljem objavljamo v celoti:

»Od 22. do 26. aprila 2024 sem imela priložnost sodelovati na usposabljanju za prostovoljce. Trije koordinatorji so vodili skupaj 26 prostovoljcev in prostovoljk, ki smo se že v prvih minutah srečanja spoznali prek zelo zabavne igre, česar do takrat še nikoli izkusila. V znamenju igre je potekala tudi kasnejša prva delavnica, na kateri smo ob pomoči koordinatorjev raziskovali kraj usposabljanja, tj. Čatež.

Dejansko je bil vsak dan drugačen, bili smo polno zaposleni in hkrati imeli tudi nekaj časa zase. Na delavnicah sem se veliko naučila, na primer o vlogah in odgovornostih v projektih Evropske solidarnostne enote, o solidarnosti in prostovoljstvu nasploh, o tem, kako vztrajati v času sprememb… Moja najljubša delavnica je bila tista, v kateri smo bili prostovoljci razdeljeni v skupine po štiri, naša glavna naloga pa je bila raziskati solidarnost na Čatežu.

V moji ekipi smo se domislili res dobro idejo in jo tudi izvedli: oblikovali smo kratek vprašalnik o solidarnosti in ga delili z krajani Čateža. Naše raziskovanje je bilo res zabavno, hkrati pa smo na ta način spoznali tudi mesto. Ne vem, če je naša predstavitev zmagala, pa to tudi ni pomembno. Po predstavitvi naših rezultatov smo namreč prejeli izjemno dober odziv tako s strani ostalih prostovoljcev kot tudi koordinatorjev.

S to delavnico sem se veliko naučila o skupinskem delu in trudu, ki ga je, da bi bilo delo uspešno opravljeno, potrebno vložiti. Poleg delavnic smo se vsak dan po večerji zbrali in igrali igre, kot so uno, resnica ali izziv in še nekatere druge namizne igre. Všeč mi je bilo, da smo poleg vsega dela, ki smo ga opravili čez dan, še vedno imeli čas za medsebojno druženje in povezovanje.

Pohvaliti moram tudi samo nastanitev in predvsem hrano. Terme Čatež so me navdušile z bazeni, savnami, telovadnico, ki sem jo kot športnica oz. Igralka tenisa seveda obiskala vsak dan. Kot veganka imam velikorat težave tudi pri iskanju ustrezne hrane brez mesa in mlečnih izdelkov, a so bili v hotelu tako gostoljubni, da so mi vsak dan ponudili veganski meni, in to ne le enega, ampak sem lahko celo izbirala med različnimi jedilniki. Veganka sem že dve leti in še nikoli nisem tako dobro jedla zunaj domače kuhinje.

mladi
“Na delavnicah sem se veliko naučila, na primer o vlogah in odgovornostih v projektih Evropske solidarnostne enote, o solidarnosti in prostovoljstvu nasploh, o tem, kako vztrajati v času sprememb…,” je razkrila Ana. (Foto: osebni arhiv)

Vse pohvale tudi našim koordinatorjem usposabljanja, ki jih lahko opišem z besedo: fantastični. Vedno so imeli kakšen načrt, bili so zelo organizirani, povezani, prijazni in skrbni. Zadovoljili so vse naše potrebe in se res potrudili, da je bilo usposabljanje zabavna učna izkušnja. Ves čas sem se počutila zelo udobno, sproščeno in svobodno, predvsem pa željno učenja česa novega.

Vesela sem in tudi počaščena, da sem jih spoznala in se od njih učila. Na usposabljanju sem se naučila stvari, ki se jih ne morem naučiti v šoli, spoznala sem nove prijatelje, se soočila s svojimi strahovi, stopila iz cone udobja in najpomembnejše od vsega, moj glas je bil slišan.

Kot nekdo, ki vedno dvomi vase in v svoje sposobnosti, ter zaradi tega pogosto trpi, saj se boji izražati svoje mnenje, moram povedati, da me je to usposabljanje spremenilo v popolnoma drugo osebo. Prvič so bile moje ideje slišane in vključene v idejni sklad. Prvič sem se počutila kot dragocen del ekipe, ki prispeva in daje enako kot vsi ostali. Usposabljanje je bilo res koristna in čudovita izkušnja, ki jo bom za vedno hranila v lepem spominu.«

papir
Veliko pohval je namenila tudi nastanitvi in (veganski) prehrani v Termah Čatež. (Foto: osebni arhiv)