Aktivno državljanstvo

Punčke iz cunj na Ljubljanskem gradu

22. 12. 2022 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF
Foto UNICEF Slovenija: razstava Punčk iz cunj na Ljubljanskem gradu

Do 29. decembra na Ljubljanskem gradu ponovno gostuje eden od najbolj priljubljenih dobrodelnih projektov v Sloveniji. Unikatne in ročno izdelane UNICEF-ove punčke iz cunj so srčno praznično darilo, ki pomaga reševati otroška življenja.

Foto UNICEF Slovenija: Punčka iz cunj na razstavi

Punčke iz cunj predstavljajo otroke v državah v razvoju, ki potrebujejo pomoč. Zaradi bolezni, ki bi jih lahko enostavno preprečili s cepljenjem, namreč na svetu vsako leto umre 1,5 milijona otrok, kar je nedopustno. S punčkami in fantki iz cunj UNICEF Slovenija rešuje življenja najranljivejših otrok po vsem svetu že 19 let. Z donacijo v višini 20 evrov, kolikor stane cepljenje enega otroka proti šestim nalezljivim boleznim v državah v razvoju, si lahko obiskovalci razstave izberejo svojo unikatno punčko ali fantka iz cunj, rešijo otroško življenje, razveselijo izdelovalko in koga osrečijo. S projektom je UNICEF Slovenija omogočil cepljenje že skoraj 21.000 otrok v državah v razvoju.

Srce projekta so prostovoljci iz vse Slovenije in vseh generacij, ki že vrsto let srčno in predano ustvarjajo punčke in fantke iz cunj. Najstarejša prostovoljka je letos praznovala 101. rojstni dan, v projekt pa se vključujejo tudi otroci v vrtcih in šolah, priznani modni oblikovalci in mnogi znani obrazi.

Na Ljubljanskem gradu je razstavljenih 170 najlepših punčk in fantkov iz cunj – grajske gospodične in gospodiči, pa Pike Nogavičke, vile in drugi pravljični junaki. Za eno od takih unikatnih kreacij je v povprečju potrebnega približno 20 ur ročnega dela.

Vsaka punčka ima osebno izkaznico in dopisnico s podatki ustvarjalca, ki z vrnjeno dopisnico izve, kje je punčka našla dom. S projektom se tako tkejo tudi prijateljske vezi med ustvarjalci in tistimi, ki punčkam ponudijo nov dom.

Vabljeni na Ljubljanski grad v Peterokotni stolp

Vabljeni, da si izberete svojo unikatno, ročno izdelano UNICEF-ovo punčko iz cunj in s to gesto omogočite preživetje najranljivejšim otrokom.

Več o UNICEF-ovih punčkah iz cunj na naslednji povezavi.