Šport

Reportaža spektakularnega začetka Olimpijskega festivala evropske mladine

25. 7. 2023 avtor: Jerneja Potočnik
Olimpijski festival evropske mladine

Po navdušenem pozdravu kar 138 mladih slovenskih reprezentantov ter spektakularni nedeljski otvoritveni slovesnosti, kjer smo spoznali še preostalih 3500 športnikov, se je Olimpijski festival evropske mladine tudi uradno pričel.

Medtem ko več kot 3600 mladih evropskih športnikov že aktivno tekmuje na številnih prizoriščih po Mariboru, se v današnji reportaži na mlad.si oziramo na pretekli, prvi vikend Olimpijskega festivala evropske mladine, ko je dopisnica Jerneja Potočnik skupaj z ostalimi navijači v petek najprej pozdravila celotno mlado slovensko reprezentanco, v nedeljo, na otvoritveni slovesnosti pa celotno množico vrhunskih mladih športnikov kar 48 držav.

Kaj vse se je dogajalo, razkriva spodnja, utrinkov polna reportaža!


Kot Mariborčanka lahko potrdim, da naše mesto ni pogosto deležno dogodkov in dogajanja takega kova, kot je trenutno potekajoč Olimpijski festival evropske mladine. Zato je bila zadržanost Mariborčanov v preteklem letu, še posebej pa zadnjih mesecih, ko so se odštevalniki po mestu nezadržno približevali številu 0, nekoliko razumljiva in pričakovana.

Toda mladost, ki je s prihodom več kot 3600 mladih športnikov kar 48 držav preplavila naše mesto, je Mariborčane dodobra ogrela in ob trenutnem sprehodu po mestu se zdi, da se je Maribor pomladil.

Olimpijski festival evropske mladine
Pomlajen in multikulturni Maribor

Teden, ko je Maribor postal mlad in multikulturen

Mesto zares vrvi od mladosti, saj lahko prav na vsakem koraku – vse od vrha Pohorja pa do sprehajalnih poti ob Dravi – srečaš mlade posameznike, odete v reprezentančne oprave svoje države, ali pa mlade prostovoljce, odete v prepoznavno vijolično barvo. Najbolj čudovit pogled je pogled na kombinacijo – skupino mladih športnikov v spremstvu živahnih prostovoljcev, ki med drugim skrbijo za to, da tekmovalci v svojem prostem času doživijo tudi sam utrip Maribora.

OFEM Maribor 2023
Maribor v znamenju festivala

Seveda nisem mogla mimo tega, da ne bi nekaterih od njih ustavila ter se z njimi v pogovor zapletla tudi sama. Na predstavitvi slovenske reprezentance sem tako ujela Leo in Zarjo, ki sta mi povedali:

»Sem Lea, prihajam iz področja PR in mediji, za prostovoljstvo sem se odločila zaradi novih izkušenj, novih prijateljstev, da spoznam mogoče kakšen šport malo bolj pobližje.«

»Sem Zarja in sem se odločila, da se pridružim prostovoljstvu, da dobim neko novo izkušnjo, da mogoče spoznam nove športnike, ki jih bomo lahko v prihodnosti spremljali tudi še na večjih dogodkih in da uživam.«

Olimpijski festival evropske mladine
Prostovoljki OFEM Lea in Zarja

Maribor se te dni uri tudi v medkulturnosti in prav zanimivo je spremljati domačine, ki se z zanimanjem zapletajo v pogovore z mladimi iz San Marina, Portugalske, Izraela … Gotovo bo ta teden vsak Mariborčan nekoliko osvežil svoje znanje angleščine!

Večer, ko smo spoznali bodočnost slovenskega športa

Še pred prihodom tujih reprezentanc smo v petek na Trgu svobode v Mariboru sprejeli in spoznali naš #TeamSlovenia, kar 138-člansko ekipo mladih slovenskih reprezentantov 11 športnih panog. Med njimi so že sedaj zmagovalci številnih tekmovanj, glede na slovensko športno statistiko pa sem prepričana, da sem imela na predstavitvi reprezentance priložnost uzreti tudi bodoče vrhunske športnike, ki se bodo čez nekaj let uvrstili k ostalim zvenečim slovenskim imenom.

Zveneča imena slovenskega športa poznajo prav vsi

Ta, kot je pokazalo bučno ploskanje in vzklikanje na stadionu Ljudski vrt na nedeljski otvoritveni slovesnosti, ko so se na video ekranu prikazale fotografije slovenskih športnih zvezd kot so Primož Roglič, Luka Dončič, Jan Oblak, Tina Maze in številne druge, so poznana večini tujih mladih športnikov.

Sicer pa ne samo prihodnje zmage, mlade športnike Olimpijskega festivala evropske mladine tokratne priložnosti za medalje čakajo prav te dni – brez skrbi, tudi utrinke športnih tekmovanj bomo podelili z vami.

Predstavitev slovenske reprezentance

Prvi OFEM vikend je torej začela predstavitev slovenske reprezentance. Prireditev sta povezovala izkušeni voditelj Saša Jerković in mlada ambasadorka Petja Klojčnik, ki sta na odru gostila kar nekaj zanimivih gostov iz sveta športa. Za glasbeno poslastico je poskrbel dobro poznani pevec Tim Kores – Kori, ki je zapel uradno himno Festivala – resnično vam priporočam, da ji prisluhnete v spodnjem Youtube posnetku in si, kjerkoli že ste, pričarate malo olimpijskega vzdušja.

Uradna himna OFEM Maribor 2023

Tekmovalkam in tekmovalcem na OFEM-u v Mariboru sta navdih tudi dva slovenska športnika, Mariborčana, ki sta tudi ambasadorja letošnjega dogodka. Filip Flisar, sicer bivši smučar prostega sloga in Rok Možič, eden izmed najbolj perspektivnih odbojkarjev na svetu, ki sta navzočim razkrila, da je najpomembnejše, da se v tem kar počneš zabavaš, saj lahko le tako dosegaš vrhunske rezultate.

»Kako lepo je pogledati danes Trg svobode, ker vidiš same mlade, res, samo mladost. In ti mladi so nekaj posebnega, v njihovih očeh zares vidiš, da v življenju jasno vidijo svoj smisel, svoj cilj. Imajo disciplino, imajo vizijo, imajo želje. Želim jim obilo uspeha, upam pa, da bo Olimpijski festival evropske mladine navdih tudi drugim mladim, da se izkažejo v navijanju za svoje vrstnike, pa tudi morda spodbuda, da se tudi sami odločijo za športno udejstvovanje.«

Obiskovalka predstavitve reprezentance, Beti

Na odru se je voditeljema pridružil tudi Martin Križaj, nekdanji alpski smučar in ambasador mlade reprezentance, ki je tudi sam zastopal Slovenijo na preteklih OFEM-ih in mladinskih olimpijskih igrah.

Nato smo obiskovalci in gledalci spoznali prav vsakega od mladih športnikov slovenske reprezentance in prav vsak je bil deležen bučnega aplavza.

»Zelo me veseli, da smo uspeli organizirati ta izjemno pomemben športni dogodek, ki je pravzaprav največji multišportni dogodek, ki ga je kadarkoli organizirala Slovenija. Največja zahvala gre seveda Mestni občini Maribor, Olimpijskemu komiteju Slovenije in Evropskim olimpijskim komitejem ter Vladi republike Slovenije, ki so to omogočili. Šport je tista zadeva, ki vas nagovarja v jeziku, ki ga najbolj razumete. To je jezik prijateljstva, sodelovanja in spoštovanja. Ne glede na to kašen rezultat boste dosegli, poskusite uživati v tem kar boste počeli v naslednjih dneh. Zame ste zmagovalci že danes.«

Predsednik olimpijskega komiteja Slovenije, Franjo Bobinac

Uradno sta se predstavili tudi zastavonoši, ki sta nato na nedeljski otvoritveni slovesnosti, na svečanem mimohodu, nosila slovensko zastavo. Čast je pripadla atletu Žanu Ogrincu ter gorski kolesarki Maruši Terezi Šerkezi.

Prireditev seveda ne bi bila ista brez ikonične maskote OFEMA – lisjaka Foksija, ki ima te dni res polne roke, temu navkljub pa ni njegov nasmeh na obrazu nič manjši.

Sprejem slovenske reprezentance se je zaključil s prihodom bakle olimpijskega ognja na Trg svobode, zadnji prihod bakle na določeno lokacijo pred končnim, najbolj slavnostnim prižigom olimpijskega ognja, ki smo mu prisostvovali na otvoritveni slovesnosti v Ljudskem vrtu.

Spektakel, kot ga mariborska »sveta trava« še ni doživela

Ta je bila … razred zase. Organizatorji, ki jim gre te dni, ko je mogoče videti, kako velikanski dogodek je OFEM v resnici, zares vsa hvala, so že nekaj časa napovedovali, da bo otvoritveno slovesnost zaznamovala vizija »mladi za mlade«. Je bila vizija na nedeljski večer v Ljudskem vrtu vidna? Vsekakor!

OFEM Maribor 2023
Otvoritvena slovesnost

Vse od navijaške skupine Tigrice in mladih bobnarjev, ki so pred slovesnostjo spremljali ogromno parado mladih športnih reprezentanc po ulicah mestnega jedra, pa do naših evrovizijskih predstavnikov Joker out, ki so ob priljubljenem Carpe Diem zapeli še himno Olimpijskega festivala evropske mladine, moderne, mladostne verzije V dolini tihi in Golica v spremljavi vrhunskih plesalcev, mladih talentov vseh vrst …

Vstopnice pošle v roku ene ure

Da gre za res pomemben dogodek, je Slovencem, predvsem pa Mariborčanom postalo jasno v tednu pred začetkom Olimpijskega festivala evropske mladine, ko so organizatorji javnosti omogočili, da se brezplačno poteguje za 1000 brezplačnih vstopnic za ogled prireditve.

V prvih petih minutah se je spletna stran s »prodajo« kart zrušila, v roku ene ure pa ni bilo na voljo več nobene vstopnice. Takšne rekorde morda trenutno podira le še Taylor Swift … Prav zato so številni otvoritveno slovesnost spremljali kar iz domačega kavča, saj je bila prireditev v živo prenašana na TVSLO 1 ter na številnih spletnih kanalih.

Za tiste, ki pa ste prireditev morebiti zamudili, pa nekaj ključnih podrobnosti.

Slavnostna otvoritev se je pričela s slovensko himno in dvigom slovenske zastave, ki mu je sledil zares veličasten mimohod mladih mladih športnikov iz kar 48 evropskih držav, ki sta jih sproti pozdravljala voditeljica Melani Mekičar in voditelj Rok Škrlep, za glasbeno spremljavo, ki je zares ustvarila neverjetno atmosfero, pa so poskrbeli Orkester slovenske vojske skupaj s 5 mladimi glasbenimi talenti – Martinom, Mašo, Lenartom, Valerio in Ano.

Po tem, ko je več kot 3600 mladih napolnilo mariborsko »sveto travo« (da, otvoritvena slovesnost je potekala na nogometnem stadionu, ki Mariborčanom pomeni ogromno, zato je bila nogometna »sveta trava« prekrita s posebnim materialom), je na oder stopila najbolj priljubljena mlada slovenska skupina v tem trenutku – Joker out, ki je ob Carpe Diem zapela še himno EYOF Maribor 2023, sledila pa je Oda radosti v izvedbi Raiven.

»Takega spektakla nisem pričakoval, do tega vikenda se kot Mariborčan sploh nisem zavedal, kaj se bo dogajalo. Zdaj pa vidim, da je mesto nabito polno, da so vsepovsod mladi v športnih opravah, vsepovsod ljudje, ki imajo okoli vratu OFEM akreditacije … Neverjetno je! Na današnji otvoritvi pa sem res postal ponosen, da sem Slovenec in da šport predstavlja tako pomemben del naše države …«

Obiskovalec prireditve Filip

Sledila je zaprisega prostovoljcev, atletov, sodnikov in trenerjev, ki so se pred občinstvom zavezali, da bodo sledili vsem pravilom in olimpijskim vrednotam. Nato je napočil trenutek, ki smo ga vsi čakali. Že od antične Grčije naprej je bil simbol Olimpijskih iger ogenj, ki simbolno predstavlja mir, prijateljstvo, strpnost in upanje ter olimpijske vrednote.

Prižig bakle predstavlja uradni začetek letošnjega OFEM-a, tlela pa bo do sklepnega dejanja, 29. julija 2023, ko bo štafeta predana naslednji državi gostiteljici. Olimpijski ogenj je slavnostno prižgal Tim Marovt.

Skulpturo, kjer bo za čas festivala gorel ogenj je zasnovala Greta Godnič, nagrajena scenografinja. Sestavlja jo 11 delov, ki obdajajo plamen in predstavljajo 11 športnih panog OFEM-a, med katerimi so tri nove, in sicer rolkanje, gorsko kolesarjenje in košarka 3 na 3.

»Nobenega dvoma ni, da bomo videli zvezde prihodnosti, številni zmagovalci OFEM-ov so namreč kasneje osvojili tudi medalje na evropskih in olimpijskih igrah. Rad bi se zahvalil vsem, organizacijskemu odboru, Mestni občini Maribor, slovenski vladi, slovenskemu olimpijskemu komiteju, prostovoljcem in vsem, ki so se trudili, da bo dogodek uspel.«

Predsednik evropskega olimpijskega komiteja, Spyros Capralos

Tudi slovenska predsednica je športna prvakinja

Slovenske obiskovalce prireditve je močno ganil tudi nagovor pokroviteljice prireditve, predsednice Nataše Pirc Musar, ki smo jo pred njenimi spodbudnimi besedami spoznali v posebnem videoposnetku, v katerem smo jo lahko opazovali med igro rokometa, streljanjem z lokom in bowlingom, svoj nagovor pa je zaključila z: »Naj bo ta olimpijski festival praznik športa, izpolnjenih sanj, prijateljstva in medsebojnega spoštovanja.« 

Navijajte za mlade športnike tudi vi

Zaključek otvoritvene slovesnosti Olimpijskega festivala evropske mladine je pomenil le eno – da gre zares. Danes, ko berete to reportažo, mladi športniki svojo izjemnost že izkazujejo na tekmovalnih prizoriščih, nekateri od njih pa so celo že osvojili medalje.

Olimpijski festival evropske mladine
Medalje že čakajo na zmagovalce

Tekmovalni nastopi so za vse za ogled na voljo brezplačno, zato je ta teden zares izvrstna priložnost, da se podate na izlet v Maribor, če pa ne, pa si lahko tekmovanja ogledate tudi preko spletne televizije tukaj.

Urnik tekmovanj najdete tukaj.

Za športno doživetje še naprej spremljajte mlad.si

Za še več utrinkov in ekskluziven vpogled v Olimpijski festival evropske mladine v prihodnjih dneh spremljajte mlad.si in naša socialna omrežja, vabimo pa tudi, da si po branju reportaže privoščite tudi poslušanje našega najnovejšega podcasta, v katerem smo gostili mlado odbojkarico Nino Svetina, ki trenutno na OFEM-u zastopa barve slovenske zastave.