Prostovoljstvo

Skavti imamo dva MEPI prejemnika zlatega priznanja

18. 12. 2023 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
skavti

Slavnostna podelitev zlatih nagrad Mednarodnega priznanja za mlade – MEPI je potekala v nedeljo, 10. decembra, v Kongresnem centru Brdo, pod pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar.

Letos imamo skavti kar dva prejemnika zlatega priznanja. To sta Anže Dolinar iz stega Kranj 1 in Neža Pirnat iz stega Domžale 1.

Med 71 nagrajenci, ki prihajajo iz 11 organizacij iz vse Slovenije, je bilo osem mladih skavtov, ki so program izvajali preko drugih organizacij. Program MEPI praznuje 25 let delovanja v Sloveniji, zato je prireditev spremljala tudi jubilejna razstava. Iskreno čestitamo vsem prejemnikom in jim želimo veliko dobrih izzivov in uspeha.

Skavti smo ponosni, da že od 2014 uspešno izvajamo Program MEPI, kot del podpornega programa za mlade in mladinske voditelje-prostovoljce v ZSKSS.

Kaj je program MEPI?

Mednarodno priznanje za mlade -MEPI (v tujini ga imenujejo Duke of Edinburgh Award) je celosten program, katerega namen je, da se mladi med 14. in vključno 24. letom naučijo načrtovati in oblikovati svoj program osebne rasti na štirih temeljnih področjih osebnega razvoja: pri športu, učenju novih znanj, prostovoljstvu in timskem delu. Ob doseganju zastavljenih ciljev osebnostno rasti in pridobiti številna znanja, veščine in izkušnje, ki so v današnji družbi visoko cenjene.

Kako začeti z MEPI-jem?

Vse tri stopnje programa (bronasto, srebrno in zlato) lahko člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, od leta 2014, ko smo prejeli uradno licenco za izvajanje programa, opravljajo preko skavtske organizacije. Na državni ravni skavti organiziramo tečaje za MEPI mentorje, vodje odprav ter odprave za vse tri stopnje programa.

Več informacij na spletnem mestu skavtov in na spletnem mestu programa.

podelitev
Foto: Marko Pleterski, skavtski steg Sežana 1