Prostovoljstvo

Skavti že od prvega dne pomagajo odpravljati škodo nastalo ob poplavah

18. 8. 2023 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
skavti poplave

Skavti so pri odstranjevanju posledic poplav sodelovali že od začetka ujme, se pravi od petka, 4. avgusta 2023. Na terenu je pomagalo 964 skavtov, ki so skupaj opravili več kot 7757 prostovoljskih ur. Mnogi skavti so seboj pripeljali tudi svoje prijatelje in družinske člane, ki niso zajeti v evidenci.

Med drugim so skavtinje in skavti pomagali v Črni na Koroškem, Domžalah, Dravogradu, Homcu, Kamniku, Komendi, Lučah, Medvodah, Mengšu, Mežici, Mozirju, Nazarjah, na Prevaljah, v Ravnah na Koroškem, Rečici ob Savinji, Škofji Loki, Šmarci in Trzinu.

Večinoma so pomagali pri fizičnem delu, kot je odkopavanje hiš, kleti in mulja, pometanje vode iz objektov, čiščenje, pospravljanje in odnašanje drevja. Ob tem so tudi klepetali z domačini, ki so vsake pomoči in prijazne besede zelo veseli. V sodelovanju s Civilno zaščito pa so prevzeli tudi koordinacijska, organizacijska in administrativna dela.

S 15. avgustom 2023 se organizirana intervencijska prisotnost na terenu v sklopu Civilne zaščite zaključuje. Po posvetovanju s predstavniki Civilne zaščite in ob zmanjševanju konstantne potrebe po prostovoljcih na deloviščih, je sedaj čas, da skavti prostor na terenu odstopijo težki mehanizaciji in strokovnjakom. Glede na potrebe se bodo osredotočili na administrativno in organizacijsko podporo občinskim in regijskim štabom Civilne zaščite.

S svojim prispevkom pri iskanju pomoči pri odpravljanju posledic poplav so se posebej izkazale skavtinje, mladinske in skavtske voditeljice, Julija Vačovnik za območje Savinjske doline, Nastja Perovnik na Koroškem in Vida Bačar v osrednji Sloveniji. Skavtinje so prevzele koordinacijo skavtskih ekip na svojem koncu in so bile v prvem tednu ključne za dobro organizirano in učinkovito pomoč skavtov.

Foto📷: Matic Dolenc, Patricija Gornjec, Patricija Gril, Klemen Krnc, Lucija Novak, Jure Pavšek, Nastja Perovnik, Špela Šmid

Sledite nam: 
Facebook https://www.facebook.com/Skavtinje.in.Skavti 
Instagram https://www.instagram.com/pisarnaskavti