Aktivno državljanstvo / Neformalno izobraževanje

Slovenijo zastopali v Grčiji, tokrat tudi s plesom

5. 2. 2024 avtor: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto
mladi

16-članska skupina, večinoma mladih iz Novega mesta, se je nedavno vrnila iz grškega Soluna, kjer so se udeležili mladinske izmenjave v okviru Erasmusovega projekta NeedYou in kjer so uspešno zastopali tako barve Slovenije kot Novega mesta in tamkajšnjega Društva za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD).

»Po spoznavnem dnevu z udeleženci iz ostalih dveh držav, Italije in Grčije, smo veliko delali po skupinah in sledili osnovnemu namenu projekta, tj. kako mlade spodbuditi in naučiti delovati aktivno, se povezovati, vključiti v procese odločanja od lokalne in regionalne do nacionalne in evropske ravni,«

je po vrnitvi povedala Daniela Hočevar, vodja skupine iz DRPD.

Po njenih besedah so se lotili različnih izzivov, denimo ekološkega turizma, trajnostne mobilnosti ipd. Sprva so analizirali težave in skozi neformalno učenje iskali oz. sooblikovali idejne rešitve zanje ter tudi različne poti, kako jih uresničiti in nenazadnje uporabiti v praksi.

»Čudovito je bilo tudi na medkulturnem večeru, ko je vsaka skupina predstavila svojo državo. Poleg znamenitosti Slovenije, seveda tudi njene kulinarike, smo našo predstavitev obogatili še s plesom,«

je zaključila poklicna plesalka, ki se je na novomeškem društvu zaposlila pred dobrimi tremi leti, ko se je v domovino starih staršev preselila iz rodne Venezuele.

Projekt NeedYOU Slišati glas mladih v procesih oblikovanja evropskih politik je bil sofinanciran s strani Evropske unije, programa Erasmus+.