Okolje in trajnost

Štoparski vodnik ob koncu Zemlje

17. 5. 2022 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

V soboto, 23. 4. 2022, so prostovoljke_ci podnebne skupine Pekarne Magdalenske Mreže pripravile_i dogodek Štoparski vodnik ob koncu Zemlje. Dogodek je bil zamišljen kot obeležitev Dneva Zemlje, ki se najde v koledarju 22. 4. in je namenjen ozaveščanju o varovanju okolja na Zemlji.

Za organizacijo dogodka v središču Maribora, so se odločile_i, ker so želele_i obiskovalke_ce in mimoidoče podrobneje seznaniti  s stanjem našega planeta na malo drugačen način. Podnebne spremembe nam namreč povzročajo veliko zaskrbljenost, saj se njihove posledice močno čutijo že danes, v prihodnosti pa bodo še močneje vplivale na mnogotere vidike našega življenja. Posledice, ki jih v družbi zaznavamo zaradi podnebnih sprememb, sicer imenujemo podnebna kriza, kar je bila osrednja tema našega Štoparskega vodnika ob koncu Zemlje, ki pa ni bil tako zastrašujoč kot njegovo ime.

Dogodek je v osrčju mesta, na Glavnem trgu, potekal od 10.00 do 15.00. Na delu trga so pogrnile_i preprogo, nanjo postavile_i naslonjače, mizice, ozvočenje in lesene tribune za obiskovalke_ce. Program so otvorile_i z uvodnim nagovorom, njegov osrednji del pa sta predstavljala intervjuja s podnebnimi strokovnjaki_njami in aktivisti_kami. Na prvem so se pogovarjali z Majo Simoneti in z Igorjem Žiberno, na drugem pa z Maticem Primcem in Izidorjem Ostanom Ožboltom. Glavne ugotovitve prvega pogovora, ki je bil posvečen naravoslovnim vidikom podnebnim sprememb, so bile, da se moramo začeti spopadati s posledicami podnebnih sprememb tako, da naša mesta bolj ozelenimo, da zmanjšamo število avtomobilov, nakupovalnih centrov, parkirnih prostorov, spodbujamo sistem javnih avtobusnih prevozov. S tem bomo med drugimi tudi  ublažile_i učinek toplotnih otokov v Mariboru in ga  spremenile_i v mesto, ki je bolje prilagojeno na posledice podnebnih sprememb. V drugem pogovoru smo izvedele_i več o podnebni pravičnosti in o tem, da bodo potrebne sistemske spremembe na globalni ravni, da se bo človeštvo lahko uspešno borilo proti podnebni krizi. Poleg takojšnjega prenehanja uporabe fosilnih goriv, je potrebno sočasno razvijati kakovostna delovna mesta v drugih panogah. Ob tem moramo hkrati graditi alternativen politično-ekonomski sistem, ki ne temelji na gospodarski rasti in ki zagotavlja pravičen prehod za vse delovne ljudi.

Program je bil prepleten tudi  z glasbo, ki je pritegnila pozornost mimoidočih. Najprej sta nastopila Maruša Kunst (vokal) in Gašper Drev (kitara), mlada nadarjena glasbenika z II. gimnazije Maribor, po prvem intervjuju je dogajanje razživel bend Žugam ti s pestjo, katerega šest članov hodi na velenjsko gimnazijo, dogodek pa je živahno zaključil lokalni reper Amo Socialec. Tekom dogodka je za glasbo skrbel Poptrsh.

Na dogodku so priredile_i še izmenjavo sadik, ki so si jih mimoidoče_i lahko pridobile_i  z izpolnitvijo ankete o podnebni krizi ali pa s pisnim predlogom, kako  Maribor kar najbolje prilagoditi na podnebne spremembe, ki so ga lahko odložile_i v našo skrinjico. Na dogodku so delile_i še brošure, v katerih so zapisale_i vse pomembne informacije o vzrokih in posledicah podnebnih sprememb ter o tem, kaj natanko je podnebna kriza. Letak je objavljena tudi na spletu, da si jih lahko zainteresirane_i preberejo tudi kasneje.

Veseli jih, da je njihovim besedam prisluhnilo toliko mimoidočih, s čimer so dosegle_i zastavljeni cilj. Upamjo namreč, da bodo nove informacije in znanje vsem odprle oči, da bomo stopile_i skupaj in obvarovale_i naš planet in vse njegove prebivalke_ce. Vabljene_i k ogledu nekaj utrinkov iz dogajanja.