Izobraževanje / Mladinsko delo

Študijska praksa v mladinskem delu

2. 6. 2023 avtor: Zavod BOB
praksa v mladinskem delu

Preberite izkušnjo študijske prakse v mladinskem delu na Zavodu Bob!

Za prakso na Zavodu Bobu sem se odločila, ker sem želela raziskovati področje mladinskega dela, ki mi je bilo prej precej neznano. Na Erasmus+ izmenjavi na Danskem sem imela manj prijetno izkušnjo prakse v mladinskem centru, ampak želela sem si še enkrat poskusiti in videti, ali je mladinsko delo nekaj, v čemer se vidim v prihodnosti.

Imela sem priložnost se preizkusiti v mladinskem in uličnem delu ter pripraviti in izvesti aktivnosti v mladinskih centrih Bob in ULCA. Tako teoretično kot izkustveno sem spoznala širši kontekst mladinskega sektorja, mladinskega dela in delovanja nevladne organizacije za mlade.

Priprava in izvedba mojih aktivnosti sta mi bili največji izziv, ampak hkrati najboljša učna izkušnja. Poleg moje delavnice mi bodo v spominu ostali trenutki z udeleženkami_ci v skupnih aktivnostih. Naučila sem se, da je za vzpostavljanje stika enako oziroma včasih bolj  bistvena skupna aktivnost kot pa le sam pogovor. V mladinskem delu je odnos med mladinsko_im delavko_cem  in mladim zelo pomemben, zanj pa so potrebni čas, zaupanje in enakovrednost položajev (neformalnost).

Skozi svoje delovanje na praksi sem boljše spoznala sebe, svoje pristope dela, svoje močne in šibke točke. Spoznala sem, da so vprašanja in nejasnosti v mladinskem delu nekaj običajnega prav zaradi specifičnosti le-tega, zato pa imata velik pomen sposobnost refleksivnosti in intervizija, ki ti pomagata v vsakodnevnih dilemah.

Udeležila sem se tudi tematskega usposabljanja za mladinske delavke_ce in usposabljanja za mladinske ulične delavke_ce, kjer sem se lahko še intenzivneje poglobila v področje mladinskega dela in delala na sebi. S strani organizacije in zaposlenih sem se med prakso počutila sprejeto, enakovredno in podprto v svojem učnem procesu.

Kadarkoli sem se lahko obrnila na mentorico ali na katero_ega drugo_ega mladinsko_ega delavko_ca za nasvet in deljenje izkušenj. Prav tako sem imela vedno možnost za refleksijo, evalvacijo in dodatna srečanja z mentorico. Prakso na Zavodu Bob bi priporočila vsaki_emu samoiniciativni_emu študentki_u, ki jo_ga zanima delo z mladimi, kulturne dejavnosti in neformalno izobraževanje ter je odprt_a za nove izkušnje in učenje.

Lucija Pišot