Kultura

Svetovni dan knjige letos v znamenju #spletniknjižnisejem

23. 5. 2020 avtor: Uredništvo

23. april je Unescov svetovni dan knjige, založništva in avtorskih pravic. Dan je namenjen opozarjanju na pomen in promociji branja, založništva in avtorskih pravic. 

Leta 1995 je Unesco določil 23. april kot praznovanje svetovnega dne knjige in avtorskih pravic, saj je ta dan tudi obletnica smrti Williama Shakespeara in Ince Garcilasa de la Vege ter rojstvo ali smrt več drugih uglednih avtorjev. V povezavi s praznovanjem svetovnega dne knjige nastajajo tudi novi običaji. V Barceloni na ta dan praznujejo jurjevo (dan sv. Jurija). Sv. Jurij je zaščitnik Katalonije od 15. stoletja naprej. O njem živi znana katalonska legendo o zmaju, ki govori o tem, kako se je Sv. Jurij kot vitez boril z zmajem, ki je teroriziral celotno vas in njeno princeso. Ko ga je le premagal, se je sv. Jurij poklonil princesi in ji podaril prelepo rdečo rožo. Od tod izvida pobuda “knjige in vrtnice“, ko slavijo dan ljubezni, vrtnic in književnosti. V znak hvaležnosti si ljudje izmenjujejo knjige in vrtnice.  Manifestirala in razširila se je tudi drugod po svetu in sedaj beleži že 150 dogodkov v več kot 50 državah. Tej pobudi se letos pridružuje tudi Društvo slovenskih pisateljev, tako da jo lahko prvič doživite tudi na slovenskih virtualnih tleh.

Dušan Merc, predsednik Društva slovenskih pisateljev je v poslanici nagovoril tudi mlade in jih spomnil, da nam je ves svet “po branju literature dostopen na nov način – ne prenašamo lažje človeških grdobij in nesreč tega sveta, nič bolje jih ne sprejemamo in ne razumemo, pa vendar dobi vse okoli nas nov prizvok, nov odtenek. Grdobije postanejo del nas in del našega sprejemanja sveta in ljudi, kakršni pač smo.

Virtalni svetovni dan knjige

Javna agencija za knjigo in pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s številnimi založniki pripravljata spletni knjižni Sejem s kavčaOd četrtka do nedelje se kar 50 založb predstavlja z virtualnimi stojnicami, na katerih bodo knjige na voljo s sejemskimi popusti. V tem tednu bodo spletne knjižne dogodke ter spletni sejem knjig ponudili tudi v okviru Noči knjige, Slovenskih dnevov knjige v Mariboru v organizaciji MKC Maribor ter spletnega sejma Knjige n@ recept v organizaciji knjigarne Azil Knjigarne in ZRC SAZU.

Kje lahko dostopaš do spletnih knjižnic v času, ko knjižnice in knjigarne še niso odprte?

Za ljubitelje branja izpostavljamo nabor literarnih dogodkov, ki se običajno skozi leto dogajajo po Sloveniji:

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: unsplash