Okolje in trajnost

Svetovni dan okolja: Premagajmo onesnaževanje s plastiko

5. 6. 2023 avtor: Uredništvo
morje onesnaženo s plastiko

Svetovni dan okolja že od leta 1973, na pobudo okoljskega programa Združenih narodov, praznujemo vsakoletno 5. junija. Letos v ospredje postavlja problematiko onesnaževanja s plastiko in opozarja, da je čas, da preidemo na krožno gospodarstvo.

Na svetu je, po podatkih Združenih narodov, vsako minuto kupljenih milijon plastenk, in uporabljenih do pet bilijonov plastičnih vrečk. Skupno je polovica vse proizvedene plastike namenjena za enkratno uporabo, torej za enkratno uporabo in nato zavrženje. Več o problematiki onesnaženja lahko prebereš tukaj. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se sicer količina odpadne plastike v Sloveniji zmanjšuje. Delež odpadne plastike v obdobju 2017–2021 predstavlja približno 0,9 % vseh nastalih odpadkov. V 2021 je nastalo 66.596 ton odpadne plastike ali 1 % manj kot leto prej (67.282 ton) oz. 7 % manj kot v 2017 (71.619 ton) (Vir: SURS).

Kljub nekaterim pozitivnim trendom in dejanjem, moramo za spopadanjem s problemom skupaj storiti več, tako na sistematični ravni države in podjetij, kot tudi na ravni posameznika.

Kako lahko sam_a prispevam k izboljšanju problema onesnaženosti s plastiko?

Posameznik lahko stori marsikaj – od tega, da uporablja stekleno ali jekleno steklenico za vodo, da v službo prinese svojo skodelico za kavo in pritisne na lokalne oblasti, naj postanejo občina brez plastike za enkratno uporabo na dogodkih.

Okoljski program Združenih narodov predlaga naslednjih sedem korakov, s katerimi lahko vsak prispeva:

  1. Očisti plažo: Če živiš v bližini obale, se pridruži čistilnim akcijam na plažah na svojem območju. Ali pa se s prijatelji odpravite na sprehod po plaži in začnite čistiti sami.
  2. Očisti reko: Reke so neposredna pot plastičnih odpadkov v ocean. Pridruži se čiščenju reke ali pa se čiščenja loti sam_a! Reka bo videti lepša, njen ekosistem in ocean pa bosta imela koristi.
  3. Kupuj trajnostno: Pri naslednjem nakupovanju izberi hrano brez plastične embalaže, nosi s sabo vrečko za večkratno uporabo in kupuj lokalne izdelke, da zmanjšate količino plastičnih odpadkov in vpliv na okolje.
  4. Preizkusi način življenja brez odpadkov: Vlagaj v trajnostne, oceanom prijazne izdelke – vrčke za kavo za večkratno uporabo, plastenke za vodo in ovitke za hrano. Razmisli o možnostih, kot so menstrualne skodelice, bambusove zobne ščetke in šamponi. Z njimi boš prihranil_a denar in ohranjal_a ocean.
  5. Potuj trajnostno: Ko si na počitnicah, poskušaj paziti na količino plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. V hotelskih sobah zavrni miniaturne plastenke in uporabljajt kremo za sončenje brez mikroplastike, ki je varna za grebene.
  6. Obleči se trajnostno: Modna industrija proizvede 20 odstotkov svetovne odpadne vode in 10 odstotkov svetovnih emisij ogljika. To je več kot vsi mednarodni leti in pomorski promet skupaj. Poišči trajnostne modne znamke oblačil, kupuj v vintage trgovinah in popravljaj oblačila, kadar je to mogoče. Preberi več o počasni modi.
  7. Izberi izdelke za osebno nego brez plastike: Izdelki za osebno nego so glavni vir mikroplastike, ki se v oceane spira naravnost iz naših kopalnic. Poišči izdelke za umivanje obraza, dnevno kremo, ličila, dezodorant, šampon in druge izdelke brez plastike.
  8. Bodi zagovornik_ca sprememb: Prosi lokalne supermarkete, restavracije in lokalne dobavitelje, naj opustijo plastično embalažo, zavrnejo plastični pribor in slamice, ter jim povej, zakaj. Pritiskaj na lokalne oblasti, da izboljšajo ravnanje z odpadki.

Pripravili so tudi praktični vodnik za premagovanje onesnaževanja s plastiko, kjer najdeš še dodatne koristne nasvete. V angleškem jeziku ga najdeš tukaj.

Vir: Okoljski program Združenih narodov, Statistični urad RS