Mobilnost mladih

Udeleženci mladinske izmenjave: Xativa je res nekaj posebnega

30. 9. 2022 avtor: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Med 5. in 13. septembrom 2022 je v vroči Xativi v okviru programa Erasmus+ potekala mladinska izmenjava The Taste of Europe. Udeleženci izmenjave so prihajali iz šestih držav: Portugalske, Italije, Romunije, Grčije, Slovenije in gostujoče Španije. Člani slovenske ekipe so se pod okriljem Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto prvič srečali na GoOptijevem postajališču v Ljubljani in že takoj je med njimi preskočila iskrica prijateljstva – zavedali so se, da so popolna ekipa. Tema mladinske izmenjave je bila diskriminacija, ksenofobija in stereotipi.

Ekipe so tako skozi različne pristope neformalnega izobraževanja raziskovale in preučevale oblike diskriminacije in stereotipov, predvsem pa so želeli priti do rezultata: da do teh stvari ne bi prihajalo oz. da bi omilili njihove negativne posledice. S praktičnimi metodami, kot so predstavitve, skupinsko delo in igranje vlog, so se naučili veliko, predvsem pa pomena tradicije in kulture v posamezni državi in kako lahko te pripomorejo k zmanjšanju diskriminacije. Največji izziv je predstavljala osrednja delavnica, ki je potekala vse dni –  v kuhinji sta se srečali ekipi iz različnih držav in skupaj sta morali iz njihovih tradicionalnih jedi narediti novo skupno jed, ki je vsebovala tradicionalne sestavine posamezne države. Delavnica je bila zelo zanimiva in kmalu so mladi ugotovili, da je ravno hrana tista, ki nas lahko močno poveže.    

Poleg zanimivih in predvsem poučnih delavnic ni manjkalo medsebojnega druženja, tako so bili popoldnevi namenjeni različnim športom, kot so nogomet, košarka in odbojka, po športni aktivnosti pa je udeležencem najbolj prijala ohladitev v tamkajšnjem bazenu. Večeri so bili sestavljeni iz predstavitev držav udeleženk, ki so se predstavile z različnimi videi, kvizi in učenjem novih besed ter seveda z njihovo tradicionalno hrano. Med bivanjem v Xativi so si mladi ogledali tudi tamkajšnje znamenitosti, najbolj pa so bili navdušeni nad gradom, ki je postavljen na pečini nad mestom in omogoča čudovit razgled na celotno pokrajino. En dan je bil namenjen tudi obisku Valencie.

Na tokratni izmenjavi so se resnično stkala prava prijateljstva, saj po besedah udeležencev vsi ostajajo v tesnem stiku.

Foto: arhiv DRPD

Kaj pa slovenski udeleženci pravijo o izmenjavi?

V poznih večernih urah se je začela naša pot iz Ljubljane, kjer sem se le nekaj minut pred odhodom spoznala z ekipo. Navdušenje je iz ure v uro naraščalo in že smo prispeli na letališče v Bergamo, od koder smo pot nadaljevali proti Valencii. Takoj po pristanku smo se družili ob Enki (igra s kartami), ki smo jo igrali naslednje štiri ure. Kmalu za tem smo se spoznali še z ekipami ostalih držav in se z avtobusom odpravili v Xativo. Po 45-minutni vožnji smo prispeli do hostla, kjer so nam dodelili sobe. Skozi vseh devet dni smo se med seboj spoznavali, stkali nova prijateljstva, katera bodo kljub razdaljam med nami ostala trdna. Spoznali smo, kaj je Erasmus+, YouthPass, imeli smo delavnice na temo diskriminacije, stereotipov, religij, tradicij, v kombinaciji z drugimi državami pa smo ustvarili nove in okusne jedi ter raziskovali Xativo in Valencijo. Ob spoznavanju vseh kultur, običajev in ljudi sem domov s seboj odnesla polno lepih utrinkov in spominov, ki bodo z mano ostali za vedno. Mladinska izmenjava mi je pomagala zrasti na osebni ravni, saj pri projektih, kot je ta, srečaš različne miselnosti ljudi, zaradi katerih dobiš nove poglede na svet in različne situacije.

Manca

Moja prva izmenjava je potekala v Španiji, v južnem mestu po imenu Xativa, kjer smo z ekipami iz Portugalske, Grčije, Romunije in Italije pod vodstvom španske ekipe preživljali vroče in nepozabne dni. Glavna tematika izmenjave je bilo preprečevanje ksenofobije in rasizma prek hrane. Vsaka država je predstavila, kako v njihovih državah vidijo tujce in pripadnike raznih manjšin, nato pa smo se predstavniki dveh držav povezali in ustvarili novo jed, ki je vsebovala tradicionalne sestavine obeh držav. Za novo jed smo tudi naredili recept in kratek video priprave. Preko drugih delavnic smo se tudi približali temi o stereotipih in religijah in se tako še bolj povezali kot ekipa. Vsak večer smo tudi imeli kulturni večer, na katerem so nas ekipe naučile nekaj o svojih kulturah in navadah. Poleg delavnic smo si tudi odšli pogledat prečudovito Valencio in fotogenični grad v Xativi. Poslednja aktivnost je bila zabava v bazenu. Celotna izkušnja je bila poučna, zabavna. Spoznal sem veliko novih kultur in pogledov na svet. Zelo sem se tudi povezal z udeleženci in z nekaterimi celo navezal močne stike. Izkušnja je bila zakon in upam, da bom lahko v prihodnosti šel še na veliko podobnih.

Tilen

V Ljubljani sem se spoznal s preostalimi člani slovenske ekipe in skupaj smo kmalu zatem sedli na letalo in odpotovali v Španijo. Takoj po pristanku v Valencii smo že pili kavo in čakali na udeležence drugih držav, da se nam pridružijo. Dnevi, ki so sledili, so bili zanimivi, zame še posebej slovenski večer. Ostalim udeležencem smo pokazali našo čudovito deželo z odličnim izborom vin ter seveda s frutabelo in kavo barcaffe. Na koncu smo se igrali kahoot, da bi videli, kako dobro skupine iz drugih držav poznajo Slovenijo. Presenetljivo so imeli vsi odlične rezultate. Druga stvar, ki mi je bila zelo všeč, je bila izmenjava misli, povezanih s temo mladinske izmenjave, in stik s tradicionalno hrano vsake države ter združevanje dveh tradicionalnih jedi iz dveh popolnoma različnih držav v eno skupno jed. Postaviti dve tradiciji na isti krožnik je zelo zahtevno, vendar nam je skupaj z grško ekipo uspelo in na koncu so sodniki ostali brez besed. In končno, ne samo, da smo spoznali Xativo in njene lepote, dan smo preživeli tudi v Valencii, ki mi je omogočila nekoliko globlji vpogled v španske običaje in življenje.

Mario

Bila sem že na kar nekaj izmenjavah, vendar mi bo tokratna ostala še zelo dolgo v spominu. Vsi udeleženci smo bili že od prvega dne polni energije in entuziazma, da se naučimo novih stvari. Z velikim ponosom smo govorili o svojih tradicijah in tudi o stereotipih v svojih državah, pri tem pa smo še z večjim zanimanjem spremljali, kaj imajo povedati udeleženci iz drugih držav. Hitro smo ugotovili, da se dejansko ne razlikujemo med seboj, saj ima vsaka država veliko podobnih stereotipov in diskriminacij. Ravno zato bi jih lahko reševali širše. Osebno mi je bila najbolj všeč osrednja delavnica s kuhanjem, kjer je bilo zanimivo opazovati ekipe, ki so prihajale iz tako različnih kultur in tradicij, da so uspele sestaviti nekaj popolnoma novega in drugačnega. Vsi smo prišli do zaključka, da ne potrebujemo veliko, da bi premagali drugačnost. Ekipe smo se res povezale med seboj in stkala so se zelo močna prijateljstva, še vedno si vsak dan pošljemo več sporočil o vtisih iz izmenjave kot tudi o tem, kako se sedaj vsak dan vključujemo v vsakodnevne tirnice življenja. Na izmenjavi smo se naučili ogromno stvari, ki nam bodo sedaj lahko pomagale premagovati ovire v vsakdanjem življenju, upam pa tudi, da se bomo z našim vzorom dotaknili še koga, da bo nadaljeval svoje dneve z manj diskriminacije in stereotipnega obnašanja.

Verica
Foto: arhiv DRPD