Šport

Uspešno izveden prvi mednarodni športni HEPA kamp v Brežicah

13. 7. 2023 avtor: Mladinski center Brežice
Udeleženci na HEPA kampu

Prejšnji teden smo z mladostniki med 15. in 29. let iz Slovenije, Hrvaške, Češke, Francije in Turčije preživeli športno! Na prvem mednarodnem športnem HEPA kampu smo imeli kar nekaj mladostnikov, ki so bili nad športnimi vsebinami čisto navdušeni.

Plezanje v izvedni Športnega društva Breza
Hepa kamp, vir: Mladinski center Brežice

Prvi dan smo začeli z delavnico, kako šport vpliva na mlade, izvedli so jo strokovni sodelavci iz Plus rešitev. Potem smo takoj po spoznavanju že plezali na mobilni plezalni steni v izvedbi Športnega društva Breza, ki je kot dodano aktivnost pripravilo tudi slackline, na katerem so udeleženci bolj ali manj uspešno lovili ravnotežje.

Rokomet na mivki v izvedbi Rokometnega društva Dobova
Hepa kamp, vir: Mladinski center Brežice

Naslednji dan nam je malo ponagajalo vreme, a smo tako navijali, da se je do popoldneva že sestavilo in mladi so lahko izkusili rokomet na mivki, predtem pa obvezno pametno ogrevanje v izvedbi Rokometnega društva Dobova.

Različne tehnike plavanja v izvedbi Plavalne akademije Rok Kerin
Hepa kamp, vir: Mladinski center Brežice

V sredo smo šli kar v Terme Čatež, kjer so izvajalci Plavalne akademije Rok Kerin mladim predstavili različne plavalne tehnike, med drugim tudi tehnike samoreševanja iz vode. V četrtek pa je sledila najbolj težko pričakovana aktivnost: naši udeleženci so končno pričakali veslanje na Krki v izvedbi Kajak kanu kluba Čatež Masters.

Veslanje v izvedbi Kajak kanu kluba Čatež Masters
Hepa kamp, vir: Mladinski center Brežice

Veslanje smo zaključili s prijetnim kopanjem v Krki, ki mu je sledil sprehod do Mladinskega centra.

Plavanje na Krki
Hepa kamp, vir: Mladinski center Brežice

V popoldanskem času nas je spet obiskalo društvo Breza z mobilno plezalno steno in slacklineom. Navkljub slabim napovedim je vreme zdržalo! Dan smo zaključili z vodenim sprehodom po Poti ljubezni, ki ga nudi Visit Brežice vsak četrtek. Udeleženci so bili veseli ogleda Brežic, čisto pa jih je navdušil tudi večerni koncert 3:rma na brežiškem gradu v organizaciji DŠB-ja. Teden smo zaključili s ponovno izvedbo delavnice Plus rešitev in evalvacijo.

Evalvacija
Hepa kamp, vir: Mladinski center Brežice

Kaj so nam zaupali v evalvaciji? Počutili so se motivirano in radostno. Naučili so se novih slogov plavanja, ki jih bodo delili s prijatelji, pravilnih tehnik ogrevanja in dihanja, ki jih bodo uporabljali vnaprej, dobili ideje za športne aktivnosti. »Vse je bilo super, ničesar ne spreminjajte!« so bile zadnje besede na evalvaciji.

Gotovo pa je bil največji dosežek, da je mladostnica, ki ni znala plavati – splavala. Marsikomu od nas se je orosilo oko, ko se je pogumno podala v vodo.

Nasmehi plavalk
Hepa kamp, vir: Mladinski center Brežice

Skupina je bila edinstvena – mladi so ne le spoznali, da gresta šport in zdravje z roko v roki, temveč da gresta z roko v roki tudi šport in skupinsko delo. Medsebojna povezanost v skupini se je gradila med aktivnostmi tako hitro in učinkovito, da so v petek le stežka odšli domov. In mi smo se stežka poslovili od njih.

Skupinska fotografija
Hepa kamp, vir: Mladinski center Brežice