Mladinski sektor

Usposabljanje za mladinske delavce

6. 6. 2022 avtor: Uredništvo
mladinske delavnice

Od 15. 5. do 23. 5. je na slikovitem Gardskem jezeru potekalo Erasmus+ usposabljanje za mladinske delavce z naslovom Brain gain. Glavna tema projekta je bila nevroznanost in uporabnost le-te v vsakdanji praksi. Projekta sta se udeležili tudi Slovenki Ana in Daša, ki sta po usposabljanju z nami delili svoje mnenje o samem usposabljanju in o prostočasnih aktivnostih.

Ana: »Zdi se mi, da je bila tema zelo uporabna. Sama študiram anglistiko in se nameravam napotiti tudi v pedagoške vode, tako da se mi je zdela tema projekta koristna. Naša nastanitev je bila dokaj udobna, hrana pa je večinoma ugajala vsem. Sam izobraževalni del bi ocenila z dobro oceno, vendarle pa me je motilo nekaj stvari. Glavna predavateljica je povedala veliko zanimivih stvari o tematiki projekta, vendar se mi zdi, da je nekaj udeležencev bilo med predstavitvami prisotnih le s telesom, njihove misli pa so odplavale drugam. Do tega je prihajalo predvsem zato, ker nas večina ni znala italijanščine in smo morali počakati na prevod. Všeč mi je bila raznolikost dejavnosti in vsebine, o katerih smo se pogovarjali, vendar se mi zdi, da bi lahko odnesla še več od tega, če bi znala italijansko oziroma če bi izobraževanje v celoti potekalo v angleškem jeziku. Ekipni duh je bil tokrat zelo močan, saj smo se kot skupina zelo povezali in ustvarili trdne vezi.

Všeč mi je bilo, da smo obiskali veliko različnih krajev, imeli smo tudi dovolj prostega časa, ki smo ga namenili oddihu ob jezeru in sprehodom v naravi. Obiskali smo tudi različne izobraževalne ustanove, kar je bilo super, saj smo lahko videli, kako je nevroznanost uporabljena v praktičnih situacijah.

Organizacija projekta se mi je zdela solidna in dobro izpeljana, glede na to, kako heterogena skupina smo bili. Udeleženci smo bili različnih starosti, z različnim znanjem jezikov. Večina nas je bila zelo odprta in smo se tudi zato lahko marsikaj naučili drug od drugega preko pogovorov in druženj. Všeč mi je bilo tudi to, da smo pred projektom imeli nekaj srečanj prek spleta, da smo se lahko spoznali z osnovami projekta in nevroznanosti že pred samim usposabljanjem.«

Daša nam je razkrila: »Erasmus+ usposabljanja za mladinske delavce sem se v prvi vrsti udeležila z razlogom, da nadgradim svoje kompetence znotraj mladinskega dela. Še posebej me je privlačila tema samega izobraževanja, saj smo se osredotočili na delovanje možganov, se pravi na nevroznanost. Usposabljanje je potekalo na spokojni lokaciji v neposredni bližini  Gardskega jezera, kar je bivanju doprineslo dodatno vrednost. Enotedensko usposabljanje nam je odprlo pogled v razvoj mlade osebe, v razvoj njenih možganov in temu, čemur je mlada oseba v določenem obdobju odraščanja bolj naklonjena. Predaja znanja je temeljila predvsem na praksi, kar je bil zame tudi najpomembnejši zaključek celotnega usposabljanja  – učimo se skozi izkušnje. Predzadnji dan smo obiskali šolo Montessori. Ko o šoli bereš in gledaš dokumentarne filme, dobiš občutek o svobodni šoli in ne vsiljenem podajanju znanja. Ko pa šolo dejansko obiščeš, pa te občutek dejanskega stanja prevzame z motivacijo in verovanjem v to, da se kurikulum lahko uspešno izvaja tudi na drugačen način kot ga poznamo mi.

Med usposabljanjem sem spoznala mnogo novih obrazov. Novih kultur. A konec koncev smo vsi socialna bitja, ki delujemo bolj ali manj na enak način. Introverti. Ekstroverti. Vsi uživamo ob dobri hrani, pijači in pogovoru. V usposabljanje so naši trenerji spretno vključili dejavnosti, namenjene povezovanju celotne skupine. Veliko smo delali na čustvih in čuječnosti. Redko se zgodi, da so v program vključene skupinske meditacije, tu pa teh ni manjkalo. V teorijo smo vključevali čustva, domišljijo in nadalje skozi kreativnost razvijali ter osmišljali procese avtonomije. Vključitev v projekt mi je kot osebi, ki dela z mladimi, ponudila mnogo dobrih praks, podprtih s teorijo. Vsa tovrstna pridobljena znanja bom naprej implementirala v svoje dele. Kot mladi osebi pa mi projekt pomagal pri soočanju z določenimi čustvi, spoznala sem kar nekaj dobrih prijateljev, konec koncev pa je to bil krasen delavni dopust v prelepem delu Italije.«