Zdravje

Usposabljanje za mojstre igre

22. 2. 2024 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
mladi

Skavti so lansko leto pripravili tri izobraževalne sobe pobega, ki prek igre in ugank mlade spodbujajo k zdravemu življenjskemu slogu. Po pobegu iz sobe vsaka skupina prek vodenega pogovor še razmisli o svojih navadah ter domov odide s kakšnim novim izzivom. Takšne sobe izvajajo mojstri igre, ki morajo tudi sredi noči na pamet poznati vse uganke in smiselno voditi debato z različnimi starostnimi skupinami.

Zato so skavti pretekli vikend organizirali usposabljanje za mojstre igre. Ti so se naučili, kaj so glavne sestavine vsake kakovostne sobe pobega in prek dela v skupinah dokazali, da je možno ustvariti sobo pobega na praktično katerokoli temo. Posebna umetnost pa je potem predajanje ključnih sporočil in znanja, ki jih želimo udeležencem ponuditi prek igre ter vodenje debate, ki celotno izkušnjo tudi smiselno zaokroži.

Učenje prek igre je pri skavtih pogosta metoda dela, ki je tako zelo učinkovita ravno zato, ker se pri igri aktivirajo tudi čustva, v spoznavanje vsebine pa so vključeni vsi čuti, zato je poskrbljeno za vse različne učne tipe. Na izkustven način pridobljeno znanje nam dlje časa ostane v spominu, predvsem pa ga znamo bolje uporabiti v konkretni situaciji, kot če bi suhoparna dejstva le prebrali v knjigi in jih nikoli prej preizkusili v praksi.

Posamezne teoretične sklope so zato dopolnjevale izkušnje treh že pripravljenih sob pobega, tekom dneva so udeleženci rešili vse uganke in trikrat uspešno pobegnili. Po vsaki izkušnji sobe je teorija postala malo bolj jasna in na koncu dneva so vsi odšli domov zadovoljni, opremljeni z veščinami vodenja in polni zagona za predajanje znanja na igriv način. Z novimi močmi pa bodo skavti lahko letos ponudili še več izvedb sob pobega in po Sloveniji širili zdrav življenjski slog.

Sobe pobega skavti izvajajo v okviru programa Zdravo!, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.