Kultura

V križišču med umetnostjo in znanostjo: Pogovor z Auroro

18. 10. 2023 avtor: Center eksperimentov Maribor

Italijanska dijakinja Aurora je bila septembra in oktobra na mednarodni izmenjavi v Centru eksperimentov Maribor. Ker jo navdušuje tako znanost kot umetnost in komuniciranje znanosti na umetniški način, je z njimi delila svoje izkušnje o tem zelo zanimivem področju.

Ciao! Ali bi nam lahko povedala nekaj več o sebi? Tvoje ime, starost in kje si doma?

Ciao, sem Aurora. Starost? Stara sem 17 in prihajam iz Italije. Živim v Cerreto d’Esi, majhnem mestecu 3 ure vožnje od Rima. Tukaj nas živi okoli 3000 ljudi. Če vas zanima, kaj tam početi, mi verjemite, ko rečem “nič kaj dosti.” Ampak ni problema. V bližini je toliko krajev in zanimivosti, da ne more biti dolgčas.

Nam lahko poveš več o tvojem programu izmenjave v Centru eksperimentov Maribor? Kaj te je motiviralo za sodelovanje in kakšne izkušnje si doslej pridobila? Zakaj si se odločila za študijsko izmenjavo prav v Sloveniji, in sicer v Mariboru?

Sama sem se odločila za sodelovanje v tem projektu brez vpliva staršev, saj si želim preizkusiti svoje meje. Nismo mogli izbirati destinacije ali naloge, edini možnosti sta bili “sprejmi” ali “zavrni”. Partnerji so iskali prakso, ki bi bila najbolj primerna za nas, glede na naše študijsko področje in interese.

Doslej imam že nekaj izkušenj v Centru eksperimentov Maribor. Delali smo naloge o nas samih in o bioplastiki na računalniku, pomagali smo pri pripravi delavnic in materialov za nekatere eksperimente in ter spoznali, kako deluje bibliobus.

Si doživela kakšne nepričakovane kulturne situacije ali presenečenja med svojim bivanjem v Sloveniji?

Ne ravno. Kljub razlikam med Italijo in Slovenijo nisem doživela močnega kulturnega šoka. Če sem popolnoma iskrena, najbolj pogrešam italijansko hrano, ampak se zlahka prilagodim, saj je tukajšnja hrana prav tako dobra.

Kaj te je doslej najbolj impresioniralo v Mariboru? Kaj ti je všeč in kaj ne?

Maribor je čudovito mesto. Zelo mi je všeč, čeprav zvečer ni veliko dogajanja. Deluje kot mlado mesto, saj je veliko študentk in najstnic. Uživam v atmosferi in miru, ki obdajata mesto.

Aurora, omenila si, da obiskuješ šolo za umetnost in znanost. Bi nam lahko povedala več o tej šoli in njenem fascinantnem, edinstvenem šolskem programu (modulih), ki združuje umetnost in znanost? Kaj jo dela tako posebno in kako se vidiš v njej?

Obiskujem znanstveno gimnazijo. Poučujejo nas z znanstvenega in humanističnega vidika. Učimo se matematiko, fiziko, kemijo, biologijo, informatiko, filozofijo, zgodovino, angleško in italijansko literaturo ter umetnost. Ni lahko, saj učitelji pričakujejo veliko od nas, a menim, da mi ta šola ponuja ogromno. Dejansko ni ničesar, kar bi jo delalo posebno, ampak sem jo izbrala, ker mi omogoča vpis na katerokoli univerzo in me pripravlja na prihodnost. Art & Science je projekt, v katerem sem sodelovala lani.

Razumem, da si razvila poseben interes za kemijo med svojim časom v tem programu. Bi nam lahko povedala, kako se je ta interes razvil in kako ga vidiš v svoji prihodnosti?

Kemija me zanima, ker sem nagnjena k praktičnim stvarem, kjer se je treba vključiti in razmišljati. Kemijo raziskujem že od prvega letnika srednje šole in mi je pomagala razumeti mnoge koncepte. Glede na prihodnost še nimam konkretnih načrtov, a verjamem, da se bom morala velikokrat srečevati s kemijo, saj je del vsakdanjega življenja.

V Italiji, kot tudi drugod, se mladi soočajo z pomembnimi odločitvami o svoji prihodnji karieri. Bi lahko delila svoje vpoglede, kako se mladi Italijani običajno lotijo izbire kariere, še posebej v kontekstu inovativnih izobraževalnih programov, kot je tvoj?

Italijanski mladi iščejo nekaj, kar jim bo prineslo zadovoljstvo, priložnosti za prihodnost in jih bo cenilo. Vendar mnogi med njimi v teh letih zapustijo Italijo, ker menijo, da se to ne uresničuje. Mislim, da smo sami krojači svoje prihodnosti, in menim, da ima vsak svobodo, da sprejme odločitve, ki se mu zdijo najboljše za njega.

Ko zaključujemo pogovor, imaš morda kakšen nasvet za druge mlade v Italiji, ki razmišljajo o karieri v znanosti?

Moj edini nasvet je, naj sledijo svojim strastem in sanjam, da bodo dosegli zadovoljstvo.