Okolje in trajnost

V praznike brez obremenjevanja okolja in denarnice

19. 12. 2023 avtor: Uredništvo
thriftmas

Kako s prazničnimi nakupi prihraniti, storiti kaj dobrega za okolje ter podariti nekaj unikatnega? Hit letošnjih praznikov je thriftmas!

Da je december čas obdarovanja, je jasno, a da je lahko slednje prijazno okolju in denarnici, pa nam najbrž ne gre v račun. V današnjem prispevku tako predstavljamo, kako poskrbeti za letošnja darila – ali pa darilo pokloniti sebi, ne da bi pri tem preveč posegli v svojo denarnico ter ob tem povzročili dodatno okolju.

Odgovor je thriftmas – koncept, ki združuje nakupovanje in podarjanje rabljenih oblačil in izdelkov.

Zakaj thriftmas?

Thriftmas je beseda, ki je nastala iz združitve angleških besed »thrift« (varčnost, trenutno pa tudi sleng za nakupovanje stvari iz druge roke) in »christmas« (božič). Pomeni torej varčen in skromen način praznovanja božiča, ki pa ni nič manj zabaven in vesel. Thriftmas temelji na ideji, da lahko kupujemo in podarjamo rabljena oblačila in izdelke, ki so še vedno kakovostni, lepi in uporabni ter predvsem unikatni.

S tem lahko dosežemo več ciljev hkrati:

1. Prihranimo denar

Rabljena oblačila in izdelki so običajno veliko cenejši od novih, saj nimajo dodane vrednosti blagovne znamke, modne sezone ali trženja. Poleg tega lahko najdemo tudi unikatne in vintage kose, ki so lahko prave modne in umetniške dragocenosti.

Če spremljate družbena omrežja, lahko tako velikokrat zasledite objave o najdenih izjemnih modnih kosih v slovenskih second hand trgovinah z oblačili, med katerimi so trenutno precej popularne predvsem trgovine Humana. Če veš, kaj iščeš, lahko najdeš vse od redkih Levis kosov do Diorja, Moschina, Dolce & Gabbane …

2. Varujemo okolje

Rabljena oblačila in izdelki so že bili proizvedeni, zato z njihovim nakupom ne spodbujamo dodatne porabe naravnih virov, energije, vode in kemikalij, ki so potrebni za izdelavo novih. Prav tako preprečujemo, da bi končali na odlagališčih ali v sežigalnicah, kjer bi povzročali emisije toplogrednih plinov in onesnaževali zrak, vodo in tla.

3. Podpiramo socialno pravičnost

Rabljena oblačila in izdelki so pogosto na voljo v humanitarnih organizacijah, ki z njimi zbirajo sredstva za pomoč ljudem v stiski. Z nakupom v teh organizacijah lahko prispevamo k njihovemu delovanju in izboljšanju življenjskih razmer ranljivih skupin.

Poleg tega se izognemo podpiranju neetičnih in nehumanih praks v tekstilni industriji, ki izkorišča delavce v državah v razvoju.

4. Izražamo svojo kreativnost in osebnost

Rabljena oblačila in izdelki nam omogočajo, da ustvarimo svoj edinstven slog, ki odraža naše interese, vrednote in okus.

Lahko se poigramo z različnimi barvami, vzorci, materiali in kroji, ki jih morda ne bi našli v običajnih trgovinah. Lahko tudi sami predelamo, popravimo ali okrasimo svoje kose in jim dodamo svoj pečat. S tem lahko pokažemo svojo individualnost in se izognemo množični in enolični modi.

Second hand moda tako v zadnjem času dobiva nov zagon ter omogoča snovanje povsem svojega sloga oblačenja. Ob tem so vse bolj pogoste tudi trgovine z rabljenimi oblačili, ki jih gotovo najdeš tudi v svoji okolici – ob Humaninih trgovinah najdeš tudi svoje lokalne, pozoren_a pa bodi tudi na izmenjevalnice oblačil in drugih rabljenih izdelkov, ki jih pogosto organizirajo lokalna društva in mladinski centri.

Letos se pred prazniki podaj v second hand trgovino ter za svoje prijateljice in prijatelje pobrskaj po ponudbi rabljenih izdelkov. Morda najdeš odlično ohranjeno usnjeno jakno za najboljšo prijateljico, odštekano vintage torbico za drugo kolegico, ikonično športno kapo za kolega …

Ob tem številne trgovine z rabljenimi izdelki ponujajo tudi darilne bone, ki so lahko odlična ideja za darilo za osebe, za katere veš, da se rade odpravijo na thrift pohode.

Thriftmas pa se seveda ne omejuje le na rabljena oblačila in rabljeno galanterijo. Preveri, ali se v tvoji bližini nahaja center ponovne uporabe – v Mariboru je to recimo Ropotarnica – ter se na praznične nakupe podaj tja. V centrih ponovne uporabe najdeš – vse!

Vse od starih servisov, prepoznavnih nostalgičnih jugoslovanskih kavnih skodelic, rabljenih knjig, ki so lahko izvrstna ideja za darilo za knjigoljube, unikatnih porcelanastih vaz, svetilk iz sedemdesetih, ki so glede na trenutne trende notranjega oblikovanja spet moderne, do edinstvenih kosov pohištva, dekoracije … Če ne za svoje bližnje, pa kaj izvirnega gotovo najdeš vsaj zase!

Organiziraj thriftmas!

Koncept obdarovanja z rabljenimi izdelki lahko razširiš v svoj krog prijateljev ter predlagaš, da se letos za »skrivnega božička« kar vsi obdarujete v thriftmas stilu.

To pa nikakor ne pomeni, da je potrebno obvezno podariti nekaj kupljenega, saj lahko podariš tudi kaj iz svoje omare, za kar veš, da tvoja prijateljica že dolgo občuduje, ti pa tega preprosto ne nosiš ali pa ti ni več prav.

Pri podarjanju rabljenih oblačil in izdelkov se drži le enega pravila … Naj bodo izdelki čisti in primerni za nadaljnjo uporabo. Thriftmas naj ne bo izgovor za podarjanje oblačil in izdelkov, ki bi zaradi svoje obrabljenosti res sodili v smeti. Ampak saj to je samoumevno, kajne?

Če pa že … Pa lahko svoja rabljena oblačila, ki morajo odromati v koš, uporabiš namesto zavijalnega papirja. Star tekstil se namreč v kombinaciji s kakšno smrekovo vejico izkaže kot res estetski način zavijanja daril!

Si ob branju prispevka dobil_a kakšno idejo, kaj letos podariti?