Neformalno izobraževanje

Zaključek Pametnih Pitkov v Idriji

19. 2. 2024 avtor: Mladinski center Idrija
plakat

Pametni pitki so bili sestavljeni iz praktičnih izobraževalnih dogodkov za mlade v organizaciji Mladinskega centra Idrija. Namen dogodkov je bil spodbuditi mlade k pridobivanju novih, nekoliko neobičajnih kompetenc, ki jim lahko pomagajo na njihovi študijski in profesionalni poti, ali pa preko njih odkrijejo novo strast. V projekt Pametni Pitki so bile vključene 4 delavnice, ki so potekale vsak petek med 12. 1. in 2. 2. 2024.

1. Retorika za mlade

Delavnico retorike je vodil Dr. Zdravko Zupančič iz priznane Šole retorike Z&Z, ki deluje že 30 let. Delavnica praktične retorike se je fokusirala na ključna področja, ki jih potrebujejo mladi za uspešno opravljanje nalog in predstavitev v šoli in na fakulteti ter za uspešno vključitev v poslovni svet – kako ustvariti prijeten prvi vtis, kako jasno komunicirati z vključevanjem humorja, kako učinkovito izražati svoja stališča. Tekom delavnice so mladi spoznali tudi uporabne prakse osnov govorništva, predstavitev, debatiranja in komuniciranja. Udeleženci pa so odšli domov s personaliziranim certifikatom o udeležbi ter knjigo o retoriki.

2. Osnove mešanja koktejlov

Delavnico je vodil Alen Gustinčič, ki ustvarja pod blagovno znamko D Bearded Bartender in je gostinec z več kot 19 let izkušenj. Udeleženci so na delavnici spoznali osnove barmanstva, kako se kombinirajo okusi napitkov, kako se pravilno “šejka” šejker, naučili pa so se tudi, kako zmešati 5 različnih zimskih koktejlov.

3. Canva Magic

Tretja delavnica je bila posvečena orodju za oblikovanje, in sicer Canvi. Praktično delavnico je vodila Zarja Bašelj, ki je udeležence seznanila z osnovami oblikovanja grafik ter vsemi skritimi triki, ki naredijo končne izdelke še bolj privlačne. Naučili so se tudi, kako na hitro poravnati vse elemente v eno vrsto z enakomernimi razmiki, kako uporabiti pravi font, kaj sploh je treba upoštevati, da bo dizajn hitro razumljiv, kako najti komplementarne barve ter kaj je CGP in zakaj ga je treba upoštevati. Vsi udeleženci so s seboj prinesli svoje prenosnike, s pomočjo katerih so sami ustvarjali različne naloge.

4. AI za mlade

Zadnjo delavnico je vodil Rudi Medved, podjetnik in raziskovalec v turizmu. Udeleženci so spoznali trike uporabe umetne inteligence, orodja ter praktične primere uporabe ChatGPT, ki nam prihranijo veliko časa in denarja pri raznih šolskih in službenih izzivih. Poleg dobrih lastnosti, ki jih ChatGPT prinaša, pa so se dotaknili tudi pasti, ki pridejo skupaj z njim.