Izobraževanje

Znani zmagovalci za najboljše MSS diplomsko in magistrsko delo

22. 3. 2024 avtor: Mladinski svet Slovenije
nagrajenci

Mladinski svet Slovenije (MSS), krovno združenje nacionalnih mladinskih organizacij, je letos že petnajstič zaporedoma razpisal natečaj Nagrada MSS za najboljše diplomsko in magistrsko delo s področja mladih za preteklo leto.

Organizatorji natečaja so dobitnike nagrad in priznanj za leto 2023 razglasili na zaključni podelitvi, ki se je odvijala v petek, 15. marca, ob 16. uri v veliki dvorani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje v Ljubljani.

V natečaj je prispelo 28 diplomskih in 33 magistrskih nalog z vseh treh največjih univerz v Sloveniji, pa tudi nekaterih drugih visokošolskih zavodov. Prijave je obravnavala komisija, sestavljena iz predstavnic in predstavnikov Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru, Univerze na Primorskem, Urada RS za mladino, Študentske organizacije Slovenije in Mladinskega sveta Slovenije. Komisija je diplomska in magistrska dela ocenjevala glede na aktualnost, pronicljivost in uporabnost, pa tudi glede na njihovo akademsko kakovost.

Tajda Jerkič iz občine Šenčur je prejela nagrado Mladinskega sveta Slovenije za magistrsko delo z naslovom Nazaj k zemlji – mladi in ustvarjanje doma na podeželju. Magistrirala je na ljubljanski Filozofski fakulteti pod mentorstvom izr. prof. dr. Alenke Bartulovič.  Avtorica v svojem delu obravnava posebno vrsto migracije: selitev mladih, ki so se preselili iz mesta na podeželje in se odločili za kmetovanje.

Pri tem obravnava njihov način življenja in vrednote, ki se v veliki meri skladajo z nekdanjim gibanjem »nazaj k zemlji«, povezujejo jih namreč vrednote samooskrbe, odgovornosti, težnje po preprostosti, okoljevarstvo ipd. Opisan trend lahko povežemo s sodobnim doživljanjem ekonomske, okoljske in prostorske krize med mladimi. Komisijo je med drugim prepričala aktualnost in izvirnost magistrskega dela ter tudi uporabnost – kot primer dobre prakse osamosvajanja mladih.

Erika Blekač iz občine Velenje je prejela nagrado Mladinskega sveta Slovenije za diplomsko delo z naslovom Vloga digitalne pismenosti pri dojemanju spletnega orodja ChatGPT kot podpore pri študiju. Diplomirala je na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru pod mentorstvom doc. dr. Ines Kožuh.

Avtorica je izbrala izjemno aktualno temo uporabe umetne inteligence, ki vse bolj vpliva na mnoga področja delovanja družbe, tudi kot vir podpore, ki namesto nas lahko pripravlja različna besedila. Ob tem se dotakne pojmov digitalne in algoritemske pismenosti ter njihove povezanosti s socio-demografskimi dejavniki. V svoji raziskavi med študenti mariborske univerze pa sicer ni zaznala vpliva digitalne pismenosti na dojemanje orodja ChatGPT.

Mladinski svet Slovenije pa je ob tem podelil priznanje MSS še štirim diplomskim oz. magistrskim delom z različnimi aktualnimi tematikami s področja mladih in sicer:

Ob tem je minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič izpostavil: “Iskreno čestitam za priznanja. Vedno, kadar hvalimo naloge naših študentov, ne smemo pozabiti tudi na mentorje. Mladinski svet Slovenije organizira natečaj že 15 let in prepričan sem, da na ta način mladi za mlade kreirate strokovne vsebine, ki jih Mladinski svet Slovenije lahko uporabi pri oblikovanju svojih politik. Diplomske in magistrske naloge izhajajo iz univerzitetnega področja, pri čemer gre za prvo resno samostojno delo. Izredno pomembno je, da s svojim samostojnim delom poskušate oblikovati novo znanje za svoje kolege – mladi za mlade. To je tudi uvod v profesionalno kariero. Še enkrat iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj. Mislim, da ste tudi vzorniki za ostale generacije.” 

Eva Kotnik, predsednica Mladinskega sveta Slovenije je ob slavnostnem dogodku povedala: »V neizmerno veselje mi je biti danes tukaj z vami. Letos, že petnajstič zaporedoma, podeljujemo priznanja izjemnim zaključnim delom s področja mladih. Na Mladinskem svetu Slovenije predvsem zagovarjamo interese mladih in spodbujamo njihovo sodelovanje pri oblikovanju politik, ki ključno vplivajo na njihovo življenje. Vsako delo, ki ga danes nagrajujemo, predstavlja ključni kamenček v mozaiku mladinskih politik, saj ponuja nove perspektive, rešitve in pristope za obravnavo mladinskih problematik. Zato vam, dragi nagrajenci, izrekam iskrene čestitke. V imenu Mladinskega sveta Slovenije vam želim veliko uspeha, poguma in vztrajnosti na vaši nadaljnji poti.«