Okolje in trajnost

7 okolju prijaznih praks mladinskih izmenjav

19. 6. 2024 avtor: Uredništvo

Mladinske izmenjave so odlična priložnost za medkulturno učenje, izmenjavo izkušenj in osebnostno rast. V času, ko se soočamo z globalnimi okoljskimi izzivi, pa je ključno, da jih izvajamo na trajnosten in okolju prijazen način.

Tukaj je sedem praks, ki jih lahko vključimo v mladinske izmenjave, da prispevamo k varovanju našega planeta.

1. Potujte trajnostno

Potovanja so velik del mladinskih izmenjav, vendar lahko z izbiro okolju prijaznejših prevoznih sredstev znatno zmanjšamo ogljični odtis. Spodbujajte uporabo javnega prevoza, kot so vlaki in avtobusi, ki so manj škodljivi za okolje kot letala in osebni avtomobili. Poleg tega, če je mogoče, izberite skupinske prevoze, da zmanjšate število vozil na cesti. Ko pišete izmenjavo, lahko kot možnost za potovanje udeležencev izberete zeleno potovanje – na ta način si lahko lažje cenovno in časovno privoščijo zeleno pot na mladinsko izmenjavo.

Če pot do države, kjer poteka izmenjava, traja več dni, predlagajte nakup Interrail vozovnice, saj tako veliko prihranijo poleg tega lahko tudi po izmenjavi še izkoristijo preostanek potovalnih dni. 5 razlogov, zakaj izbrati Interrail potovanje najdete tu.

2. Izberite okolju prijazne nastanitve

Ko izbirate nastanitve v mladinskih centrih in hostlih bodite pozorni, da sledijo trajnostnim praksam, kot so energetsko učinkovite stavbe, recikliranje in uporaba obnovljivih virov energije. Spodbujajte udeležence, da sodelujejo pri okoljskih pobudah v nastanitvenih objektih, kot je recikliranje odpadkov, varčevanje z vodo, manj menjavanja rjuh in brisač.

3. Lokalna in ekološka prehrana

Ko izbiramo ponudnike prehrane, lahko preverimo, kakšne sestavine uporabljajo pri pripravi hrane. Okolju najbolj prijazni so obroki, ki so sestavljeni iz lokalnih, ekoloških in sezonskih sestavin, saj se s tem podpira lokalne kmete in zmanjša ogljični odtis, povezan s transportom hrane. Če ponudnik hrane ne uporabljajo ekološke in lokalne hrane, se lahko z njim dogovorimo, da jo uporabi. Če čas in program dopuščata, lahko tudi spodbudimo udeležence, da skupaj skuhajo kosilo iz trajnostnih sestavin, ki jih gredo sami nakupit na lokalno tržnico. Na takšen način lahko na participativni način spoznajo prednosti lokalne in sezonske prehrane.

4. Zelena participacija udeležencev

Udeležence spodbudite, da uporabijo stopnice, ne dvigala in s seboj prinesejo lastne steklenice za vodo in, da se izogibajo plastičnim izdelkom za enkratno uporabo. Lahko jim predlagate tudi zanimive pobude, kot je na primer »izmenjevalnica skodelic«. Slednja poteka tako, da vsak udeleženec prinese svojo skodelico in si jo zamenja z udeležencem iz druge države. Čez izmenjavo se skodelice uporabljajo za pitje, udeleženci pa jih nato vzamejo domov za spomin.

5. Izmenjava dobrih praks

Spodbudite udeležence, da v času izmenjave med seboj delijo svoje trajnostne prakse za trajnostni jutri. Med sabo lahko podelijo tudi ideje, ki jih poznajo iz svojih lokalnih in nacionalnih okolij. S tem se učijo drug od drugega, ter lahko v svoje okolje prinesejo dobre prakse, na katere prej morda sploh niso pomislili v svoje skupnosti.

6. Program prijazen okolju

Ko se organizirate aktivnosti, imejte v mislih energetsko varčnost. Pomladi in poleti lahko delavnice izvedete zunaj, pri dnevni svetlobi. Poleg tega lahko izvedba aktivnosti na prostem spodbudi povezanost mladih z naravo in skrb za okolje. Pri izvedbi delavnic namesto nakupa novih izdelkov uporabite materiale, ki jih že imate ali so reciklirani. Organizirate lahko tudi skupinske akcije, kot so čistilne akcijo. Bodite s svojimi zelenimi izbirami vzor udeležencem.

7. Izobražujte

Delavnice o recikliranju, zmanjševanju odpadkov, varčevanju z energijo in ohranjanju narave bodo udeležencem pomagale razumeti pomen trajnosti in jim dale praktična znanja, ki jih lahko uporabijo v vsakdanjem življenju. Predstavite jim, kako izračunajo svoj ogljični odtis, da lahko sami ocenijo vpliv svojih dejavnosti in poiščijo načine za njegovo zmanjšanje. Povejte jim tudi o trajnostnih projektih in iniciativah v katere se lahko vključijo.

S vključitvijo zelenih praks lahko prispevamo k bolj trajnostni prihodnosti in zagotovimo, da bodo mladinske izmenjave še naprej bogatile življenja, ne da bi škodile našemu planetu. Bodite organizacije, ki je s svojimi zelenimi izbirami vzor udeležencem.