Kultura

Domišljijski svet v realnem prostoru

24. 2. 2022 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Konec januarja je potekala delavnica stop animacije za mlade s hrvaško režiserko animiranih in ekspetimentalnih filmov Deo Jagić v organizaciji Film Factory in Pekarne Magdalenske mreže Maribor, ki se je zaključila z razstavo animacij in objektov.

Mlade_i so sprva spozanavale_i osnove animiranega filma ter specifike in možnosti tehnike stop animacije, posvetile_i so se snovanju idej in zgodbipripravile_i so scenarije in materiale ter izdelale_i stop animacije. Na delavnici so uporabile_i resnični svet kot platno ter ga prepletale_i z domišljijsko animacijo vsakdanjih predmetov in teles. S tehniko stop animacije lahko namreč oživimo skoraj karkoli vidimo, si zamislimo domišljijska bitja in nove dimenzije, fantazijske zgodbe, ki v realnosti niso mogoče. Objekte se previdno premika in fotografira, hitro predvajanje zaporedja teh posnetkov pa ustvari iluzijo gibanja. Postopek snemanja je dolgotrajen in terja veliko mero potrpežljivosti, energije in predhodnega načrtovanja.

Po delavnici je 10 nastalih stop animacij razstavljenih skupaj z animiralimi in eksperimentalnimi filmi ter objekti mentorice v Razstavišču Vetrinjski. Razstavo si lahko v Vetrinjskem dvoru ogledate še do 25. 2. 2022, na spletu pa utrinke iz delavnice in otvoritve ter video, ki prikazuje dogajanje na delavnici.