Križišče mladosti
Obiščite naš Facebook Obiščite naš Instagram Obiščite naš TikTok Pisemska ovojnica

→ Zdravje

Alkohol

Smernice za psihološko prvo pomoč v primeru tveganega in škodljivega pitja alkohola.

Meje manj tveganega pitja za ZDRAVE ODRASLE

Ali vem, pri čem sem s svojim pitjem alkoholnih pijač? 

Kajenje in tobak:

Opuščanje kajenja:

V Sloveniji je na voljo več različnih in brezplačnih oblik pomoči pri opuščanju kajenja. V okviru NIJZ je na voljo svetovalni telefon na brezplačni anonimni številki 080 2777, ki deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. V zdravstvenih domovih v okviru zdravstveno-vzgojnih centrov in centrov za krepitev zdravja usposobljeni strokovnjaki nudijo podporo pri opuščanju kajenja, ki se lahko izvaja kot skupinska delavnica ali individualno svetovanje. Vsak zainteresirani posameznik lahko v takšen program pristopi sam brez napotitve. Zdravljenje zajema svetovanje (zlasti osebno in družbeno podporo ter vedenjsko in kognitivno terapijo) in farmakološko zdravljenje. Izbira farmakološkega zdravljenja je odvisna od bolnikovih želja, anamneze in kontraindikacij. 

Kontaktni podatki centrov so dostopni na tej spletni strani.

Svetovanje za opuščanje je dostopno tudi na forumu Med.Over.Net, informacije o opuščanju kajenja lahko najdete na spletni strani Skupaj za zdravje ter v publikacijah NIJZ Izzivi opuščanja kajenja in Ne bom več kadil, ne bom več kadila.

V lekarnah so na voljo tudi različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja (žvečilke, obliži in inhalatorji), ki lahko olajšajo odtegnitvene simptome. Zdravila na recept pa lahko predpiše osebni zdravnik.

Prepovedane droge

V Sloveniji se je na področju obravnave uporabnikov drog skozi leta razvila mreža virov pomoči, ki so dostopni v okviru zdravstvenega sistema, ter preko programov zmanjševanja škode na področju drog in brezdomstva.

Kam po pomoč v primeru težav zaradi uporabe prepovedanih drog?

↓ Zdravje ↓ Zdravje ↓ Zdravje ↓ Zdravje
Zdravje / Članek

Svetovni dan mleka, 1. junij

Mleko je pomemben del v naši prehrani, saj ga lahko uživamo v njegovi prvotni obliki ali pa ga predelujemo v razne sladke in slane izdelke.

Šport / Članek

Razgibalnica s Katjo Strašek

Maja smo gostili študentko fizioterapije Katjo Strašek, ki je mladim približala svoje delo in jim pokazala razgibalne vaje za boljšo držo in počutje.