EU zadeve

Le z aktivnim udejstvovanjem mladih do družbenih sprememb

27. 5. 2024 avtor: Uredništvo
stojnica

Uredništvo spletnega mesta mlad.si je dogajanje na EYE Brežice, evropskem mladinskem dogodku med 23. in 26. majem v Mladinskem centru Brežice, spremljalo vse dni. In vse dni so bile aktivnosti pestre in raznolike, mladina pa nadobudna in aktivna! Predvsem aktivno vključevanje mladih pa je v luči prihajajočih evropskih volitev ključno za pot do sprememb, ki si jih mladi želijo.

O petkovih aktivnostih je poročala naša dopisnica Jerneja Potočnik, dogajanje pa je bilo pestro tudi v soboto. Pri organizaciji dogodka, ki se je sicer zaključil v nedeljo, 26. maja, sta sodelovala Zavod Mladinska Mreža MaMa in Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, projekt pa je sofinanciral in podprl Evropski parlament.

Trening možganov, perspektiva, družbeni prepadi, varnost na spletu …

Črtajte besedo moram“, je olimpijka Sara Isaković v svojem TED govoru dejala mladim. Veliko bolj odločna beseda je bom, je poudarila. S treningom možganov, trdim delom in vizualizacijo olimpijske medalje jo je leta 2008 tudi osvojila. Zdravnik in pisatelj David Zupančič pa je poudaril pomen perspektive. Sam se je opisal kot ljubitelj celostne slike, kar mu je velikokrat pomagalo pri zahtevnem delu v zdravstvu. “Najlepša poslanstva na svetu zahtevajo odrekanja,” je predal mladim.

Aktivistka Sara Štiglic je v svojem govoru predstavila nekaj stališč, za katere se zavzema, med drugim na področju genocida v Palestini, reproduktivnih pravic in protiimperialističnega boja. Poudarila je, da je dobro, da vsak živi življenje na način, kot si želi, a dodala, da “nas prav ta individualizem potiska v čedalje večje družbene prepade“. Zadnja od govorcev_k je na oder stopila podjetnica Klara Kralj. Še v času srednje šole so ji ukradli identiteto in v njenem imenu lažno oddajali stanovanja, vdrli pa so ji tudi v profile na družbenih omrežjih. Podarila je, da družbena omrežja niso igrišče.

Kulturno-umetniške kolonije predstavile svoje izdelke

Udeleženci kolonij so od četrtka, 23. maja, v svoji skupini ustvarjali in vsak na svoj način poskusili izraziti sebe. Nekateri so predstavili svoj pogled na prihodnost Evrope, drugi izzive, s katerimi se soočajo. Nastali so film, fotografije, grafiti, kolaži ter predstavi improvizacijskega gledališča in gledališča zatiranih.

Mentorji so poudarili, da so se z mladimi dobro ujeli in se v nekaj dneh odlično povezali, mladi pa so dejali, da so kljub jezikovni in kulturni raznolikosti lahko poiskali skupne točke. To se je pokazalo predvsem v odgovorih na eno posebno vprašanje pri koloniji grafiti. Če bi lahko s sprejem napisali eno besedo na stene po vsem svetu, kaj bi bila ta beseda? Mladi so odgovorili: mir, svoboda, zdravje, ljubezen.

“V Evropski parlament čim več mladih predstavnikov.”

To je na zaključni slovesnosti poudaril kandidat za bodočega evropskega komisarja Tomaž Vesel, ki je na odru skupaj z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mescem odgovarjal na vprašanja povezana s pobudami mladih. Pobude sta predstavila predsednica Mladinskega sveta Slovenije Eva Kotnik in ambasador mladinskega dialoga Val Stankovič Pangerc.

Mladi so med pobudami izpostavili predvsem njihov dialog z odločevalci, stanovanjsko problematiko in podnebne spremembe. Da bi jih lahko mladi pobude kar se le da najbolje uresničili, so Mesec, Vesel in kasneje tudi direktor državne volilne komisije Igor Zorčič mlade pozvali k udeležbi na evropskih volitvah.

In še in še in še aktivnosti!

V svetovni kavarni sta v soboto izkušnje iz Evropskega parlamenta delila evropska poslanca Klemen Grošelj in Franc Bogovič, ki sta odgovarjala na konkretna vprašanja mladih o njunem delu. Z mladimi je na svetovni kavarni govorila tudi Urška Kovač Zlobko iz sektorja za zaposlovanje na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V parku poleg Mladinskega centra Brežice so mladi lahko obiskali sejem priložnosti. Na njem so potekale predstavitve programov Jamstvo za mlade, Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota. Pod sloganom #UseYoutVote (#Uporabi svoj glas) pa so mlade k udeležbi na prihajajočih volitvah pozivali predstavniki_ce Evropskega parlamenta.

V soboot dopoldne pa so potekale tudi delavnice, denimo izdelava Čebel’rolc in Zeleni potni list. Vzporedno z njimi je potekal tudi posvet nacionalnih mladinskih organizacij v organizaciji Mladinskega sveta Slovenije.

V soboto zvečer je sledil zabaven in glasen zaključni koncert EYE Brežice z Leopoldom I. in Koala Voice.

EYE Brežice je združil več kot dvesto mladih iz vse Evrope. Razpravljali so o ključnih družbenih vprašanjih in prihodnosti Evropske unije. Uporabili so svoj glas, da ga ne bodo drugi namesto njih.

Se vidimo na volitvah v nedeljo, 9. junija. Uporabi svoj glas!

Vir fotografij: Luka Rudman