Kultura / Organizacije za mlade

Pekarna Magdalenske mreže vabi k poslušanju podcastov na temo medijev

11. 11. 2020 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Pekarna Magdalenske mreže je v sodelovanju z GT22 in podcast platformo MariborIsTheFuture pripravila dva podcast pogovora na temo medijske krajine.

V prvem se je Žiga Brdnik pogovarjal z Maticem Primcem o medjskih filtrih in načinih, kako množični mediji ustvarjajo soglasje množic glede določenih tem, o katerih poročajo. Fokusirala sta se na sistemsko analizo medijskega prostora in medijske filtre ter njihovo aplikacijo v trenutni prostor in čas. Izhajala sta iz klasične sistemske analize medijskega sistema v zahodnih demokracijah, kot sta jo zapisala Noam Chomsky in Edwards S. Herman v Manufacturing Consent: The political economy of the mass media, na njeni podlagi je bil posnet tudi dokumentarni film. V pogovoru Matic na zanimiv in nazoren način predstavi načine, ki oblikujejo današnje medijske produkte.

Prisluhnite pogovoru in ozavestite pristranskost medijev in bodite pozorne_i na izpuščene narative!

V drugem se je Žiga pogovarjal s Kristino Božič, samostojno novinarko, Lenartom J. Kučić novinarjem neodvisnega in neprofitnega medija Pod ČrtoBorisom Vezjakom, filozofom, medijskim analitikom in ustvarjalcem bloga In media res in Žigo Vrtačičem, soustanoviteljem ter soustvarjalcem portala Danes je nov dan. Izhodišče pogovora je bila slovenska medijska kraijnaaktualno dogajanjevloga in mesto neodvisnih medijevhibridnih oblik medijskih intervencij ter konsistentne kritike in analize medijev. O pritiskih in napadih na medije in novinarje/ke ter političnem prostoru in družbi. O verodostojnosti in mogoterih pojavnih oblkah informacij ter pomenu angažiranega spremljanja in odzivanja. O slabem medijskem sistemu in prekarizaciji.

Prisluhnite zanimivemu in še kako relevantnem pogovoru!

Vir: MISC INFOPEKA