Okolje in trajnost

Poletje je tu: daj priložnost trajnostnemu potovanju

12. 6. 2024 avtor: Uredništvo

Poletje je čas, ko se večina izmed nas končno odpravi na težko pričakovane počitnice, gre raziskovat nove kraje in ustvarjat nepozabne spomine. Če želimo ohraniti lepote našega planeta za prihodnje generacije, je potrebno, da se spoznamo z okolju prijaznimi praksami. Z odgovornim in trajnostnim načinom potovanja lahko zmanjšamo svoj vpliv na okolje in zaščitimo naravne vire.

Vsak izmed nas lahko na svoj način prispeva k trajnostnemu turizmu in pomaga ohraniti čudovite destinacije za vse, ki bodo prišli za nami. Tukaj smo zate zbrali nekaj super predlogov za trajnostni pristop k potovanjem:

Uporabi javni prevoz in »car-sharing«

Ko pomisliš na trajnostno potovanje, verjetno najprej pomisliš na trajnostno pot. Za zmanjšanje ogljičnega odtisa lahko razmisliš o uporabi javnega prevoza, kot so vlaki, avtobusi ali celo kolesa, namesto uporabe avtomobila. Če pa se uporabi avtomobila ne da izogniti, ker se npr. odpravljaš v gorske kraje, pa se poskusi dogovoriti za delitev prevoza z drugimi potniki, kar ne bo prijazno samo do okolja, temveč tudi do denarnice.

Ko potuješ z vlakom, premisli o možnosti nakupa Interrail vozovnice, saj tako veliko prihraniš. 5 razlogov, zakaj izbrati Interrail potovanje najdeš tu.

Izberi ekološke destinacije in nastanitve

V zadnjih letih se vedno več turističnih destinacij zavezuje trajnostnemu razvoju. Ekološki hoteli, hostli in kampi postajajo vse bolj priljubljeni, zato ni težko najti okolju prijaznih možnosti. Okolju prijazne hotele in kampe zlahka prepoznate po certifikatih, kot so EarthCheck, Green Globe, Green Seal. Gre za nastanitve, ki uporabljajo obnovljive vire energije, zmanjšujejo odpadke ter podpirajo lokalne skupnosti.

V hotelskih sobah lahko z majhnimi koraki še dodatno prispevaš k skrbi za okolje. Takoj, ko vstopiš v hotelsko sobo odklopi vso elektroniko, ki je ne uporabljaš, vključno s svetilkami, mini hladilnikom, aparatom za kavo, sušilcem za lase, televizijo, ker električne naprave črpajo energijo, tudi ko niso vklopljene. Na vrata obesiš znak »ne moti« zato, da ne koristiš hotelskih storitev, s katerimi bi se porabljala elektrika s sesanjem, zapravljala voda s čiščenjem, in podobno. Prav tako ni potrebna menjava brisač in rjuh, uporabiš jih lahko večkrat.

Zmanjšaj porabo plastike in odpadkov

Naj se trajnostno potovanje začne že s trajnostnim pakiranjem. Poskrbi, da boš s sabo vzel vse, kar bo pripomoglo, da bo poraba plastike čim manjša. Na potovanje prinesi svojo steklenico za vodo, torbo za nakupovanje in pribor za večkratno uporabo. S sabo vzemi večnamenske toaletne izdelke, kot je npr. šampon, ki se lahko hkrati uporablja za lase in telo.

Izogibaj se plastiki za enkratno uporabo in raje izbiraj med izdelki, ki so trajnostno pakirani. Lokalni proizvajalci pogosto uporabljajo manj embalaže, poleg tega imajo lokalno pridelani prehranski izdelki običajno manjši ogljični odtis ter so hkrati podpora lokalnemu (kmetijskemu) gospodarstvu. Lokalne tržnice niso super le za pokušino lokalnih kulinaričnih specialitet, ampak tudi odlična izbira za trajnostne nakupe.

Spoštuj okolje

Ko potuješ, bodi pozoren na svoja dejanja in spoštuj naravne znamenitosti. Ne puščaj smeti v naravi, ne posegaj po redkih rastlinah in ne moti živali. Bodi pozoren na opozorila – npr. na nekaterih območjih ne smeš kuriti ognja ali kampirati. Z upoštevanjem pravil boš prispeval k ohranjanju naravne dediščine.

Izobražuj se

Eden najboljših načinov, kako prispevati k trajnostnemu turizmu je izobraževanje sebe in drugih. Preberi si članke ali poslušaj podkast o trajnostnih praksah, življenju brez odpadkov in podobnih temah. Lahko se udeležiš tudi kakšne delavnice in na potovanjih deliš svoje znanje z drugimi popotniki.

Svet je čudovit, zato poskrbimo, da takšen tudi ostane. To poletje se podaj na potovanje z mislijo na okolje in pusti za sabo čim manj plastike in smeti ter deli naprej več pozitivnega vpliva. Vsaka mala sprememba lahko prispeva k večjemu gibanju za boljši svet.