Digitalizacija / Mobilnost mladih

Ustvarjalni digitalni prostori: Kaj pa virtualne mladinske izmenjave?

19. 12. 2022 avtor: Socialna akademija

Na spletni strani projekta Creative digital spaces je na voljo nov prispevek, tokrat na temo virtualnih mladinskih izmenjav.

Ali virtualne izmenjave ponujajo dobro okolje za ustvarjalno digitalno mladinsko delo?

“Virtualne izmenjave (VE) na splošno in zlasti virtualne mladinske izmenjave (VYE) so pedagoška praksa, ki omogoča lažji dostop do učnih priložnosti.

Ker se VYE močno opirajo na vzajemnost in medvrstniško učenje, je njihov način delovanja zelo združljiv z neformalnim izobraževanjem ter v veliki meri podpira izvajanje izobraževalnih dejavnosti in priložnosti.”

Ker udeležencem omogoča izmenjavo različnih stališč in mnenj o vprašanjih, je virtualna mladinska izmenjava odličen nadomestek za osebno interakcijo in sodelovanje. To velja zlasti, če gre za med seboj geografsko oddaljene udeležence, izmenjave pa zaradi financ ali drugih ovir ne moremo izvajati v živo.

Več o virtualnih mladinskih izmenjavah pa si lahko preberete v prispevku What are virtual youth exchanges?

mlade osebe se učijo digitalne krativnosti. slika ustvarjena s pomočjo umetne inteligence
Slika ustvarjena z DALL-E, Open AI.

Namen projekta Creative Digital Spaces, ki ga sofinancira program Erasmus+, je tako prispevati k višji družbeni participaciji mladih. To želimo doseči z razvojem ustvarjalnih digitalnih prostorov, ki bodo delovali na treh ravneh: druženje – skupnost – pobudništvo.

Vas zanima digitalno mladinsko delo? Več o tem v prispevkih Ali je digitalno mladinsko delo nova realnost? ter Spletno mladinsko delo: Kaj je kakovosten digitalni prostor?